Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zornskulptur stulen i Västerås – stort konstnärligt värde

Artikel 1 av 4
Stölden av Zornskulpturen i Västerås
Visa alla artiklar

På tisdagsförmiddagen upptäckte man att någon stulit Anders Zorns fontänskulptur ”Morgonbad” från Botaniska trädgården i Västerås. Skulpturen har ett mycket högt konstnärligt värde.

Annons
Så här såg skulpturen ut sommaren 2016 då vattnet strömmade från den. Nu är den alltså nedsågad och stulen.

Stölden upptäcktes som sagt under tisdagsförmiddagen men kom till polisens kännedom först tidigt under tisdagskvällen. Det är okänt när stölden av den meterhöga kvinnoskulpturen i brons skett, klart är att tjuven tycks ha använt tigersåg.

Polisen vet inte om stölden begåtts enbart för metallvärdet – det är en bronsskulptur som sagt – eller om det rör sig om ett beställningsjobb med tanke på skulpturens konstnärliga värde. Värdet uppskattas till åtminstone 100 000 kronor men är enligt polisen svårbedömt.

Skulpturen var en ett av den synnerligen kände konstnären Anders Zorns sista skulpturarbeten och skapades i flera exemplar kring 1908-1909, bland annat finns ett exemplar i Zorngården, Mora, och ett i Rosenbadsparken, Stockholm.

Skulpturen i Botaniska trädgården göts något senare, 1920, konstnärens dödsår. Då fick Västerås konstförening rätt att gjuta ett exemplar av skulpturen. Ursprungligen sattes den upp utanför slottet men flyttades 1964 till Botaniska Trädgården enligt Konst i Västerås.

Polisen vet ännu inte när stölden ägt rum. Eventuella vittnen kan höra av sig till polisen via 11414.

Alla artiklar i
Stölden av Zornskulpturen i Västerås
Annons