Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsalliansen: Dags att erkänna civilsamhällets roll

Västeråsalliansen vill stärka dialogen och samarbetet med den ideella sektorn, också kallad civilsamhället. Enligt vår mening har den ideella sektorns insatser och engagemang inte uppmärksammats tillräckligt från det offentliga. Det är dags att förändra attityden och uppmuntra allt som den ideella sektorn gör för Västerås.

Vi har tagit initiativ och påbörjat en process där vår ambition och målsättning är att stärka den ideella sektorns roll vid sidan av stadens egna verksamheter och engagemang. Vi vill skapa mötesfora och starta en dialogprocess i hopp om att nå överenskommelser inom olika områden, exempelvis inom det sociala området. Den ideella sektorn har vid sidan av det privata näringslivet och det offentliga en roll att spela.

Det kan också gälla möjligheten att bedriva verksamheter på uppdrag av kommunen. På detta sätt kan vi underlätta för den ideella sektorn att med sin kompetens bedriva verksamheter på ett bättre sätt än vad kommun eller näringsliv kan göra.

Civilsamhället gör i dag viktiga insatser och vi menar att stadens engagemang ensamt inte är tillräckligt. Västeråsalliansen har engagerat sig i ungdomarnas arbete på Vallby och stöttar Vallby Unit.

Vidare har vi påbörjat ett långsiktigt arbete för att öka tryggheten och trivseln i stadsdelen Bäckby där en bra bostadspolitik och en bra skola är viktiga hörnpelare.

Vi har satsat på dialog med föreningslivet, men också på konkreta insatser i Bäckby centrum, till exempel i form av bättre belysning för att förebygga skadegörelse.

Vi inser snabbt att kommunen för att lyckas med förändringsarbetet är starkt beroende av en aktiv samverkan och en dialog med polisen men också med företagarna i området och inte minst med civilsamhället. Många människor tar ett stort socialt ansvar, exempelvis uppdrag som kontaktpersoner för sina medmänniskor. Vi för också diskussioner med studieförbunden men också med pensionärsorganisationerna för att nämna några.

Idrottsrörelsens aktiviteter och ideella arbete ska fortsatt stöttas. Vi vet också att det finns ett aktivt föreningsliv och organisationer i stadsdelen som gör viktiga insatser för de boende. Här har kyrkan också en viktig roll i det förebyggande arbetet.

Ett annat exempel är vårt beslut om att stärka dialogen och stötta utvecklingen av Dingtuna, här har vi också genomfört ett antal aktiviteter på plats i syfte att förbättra möjligheterna till samverkan och att lyssna. Den process som vi påbörjat i Stadshuset syftar till att öka de egna verksamheternas kunskap kring civilsamhällets roll och villkor men också identifiera framtida områden som vi kan samverka kring, gärna i konkreta överenskommelser.

Vi vill ta ett steg till. Att arbeta systematiskt och aktivt samt erkänna den ideella sektorns roll är också en demokratifråga. Samarbetet med civilsamhället kommer att ha högsta prioritet under kommande mandatperiod, vi börjar arbetet nu med att under 2010 bjuda in till samtal.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel