Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsalliansen: Historiskt stora satsningar på idrotten

Summering av första mandatperioden med Västeråsalliansen vid rodret visar att historiskt stora satsningar på idrotten har genomförts.

Efter ett enigt kommunfullmäktigebeslut att utveckla Rocklundaområdet har västeråsarna och föreningslivet under innevarande mandatperiod fått ta del av nya och förbättrade anläggningar, såsom en bandyhall, ett nytt fotbollsstadion och en moderniserad ishockeyarena.

Men det är inte bara på Rocklundaområdet som idrottssatsningar har gjorts. För fotbollen har nya konstgräsplaner tillkommit på Hamre IP, Wenströmska IP och vid S:t Ilians skola. Genom satsningen på idrotts-lokaler vid Sjöhagsvägen har tre stora innebandy- och handbollsplaner tillkommit samt nya lokaler för bordtennis, judo och brottning.

Med dessa satsningar på idrottsanläggningar har det årliga stödet till idrotten ökat från cirka 70 miljoner till 90 miljoner kronor per år mellan 2007 och 2009 Det motsvarar en ökning med 25 procent!

Två ledande socialdemokrater kritiserar i en artikel den idrottspolitik som Västerås-alliansen har fört under mandatperioden. Men med denna kritik underkänner de också insatserna från de socialdemokratiska ledamöterna i nämnden. Vår fråga är därför – var har Socialdemokraterna varit under mandatperioden?

Ulla Persson och Lars Eriksson kritiserar att hyrorna har blivit för höga. Men Socialdemokraterna har under mandatperioden inte vid något tillfälle redovisat några förslag om hur de skulle kunna genomföra lägre hyror samtidigt med anläggningssatsningar.

Persson och Eriksson kritiserar vidare hanteringen av Västerås friidrottsklubbs ekonomi. Som ledamot i klubbens styrelse borde Eriksson vara väl medveten om den historik bakom friidrottshallens ekonomi som Socialdemokraterna själva bär ansvar för. Men efter beslut i nämnden får klubben numera ett driftsbidrag om 200000 kr per år utöver ordinarie föreningsbidrag. Socialdemokraterna i nämnden har varit väl insatta i ärendet och har inte vid något tillfälle yrkat på att skjuta till mer pengar. Just nu genomförs en översyn av nivån av det långsiktiga stödet för driften av friidrottshallen.

Persson och Eriksson kritiserar också att hela ansvaret för idrotten samlades i kultur- idrotts- och fritidsnämnden. Den tidigare modellen innebar att idrottsanläggningarna låg i samma nämnd som kollektivtrafik, gator och parker medan föreningsbidragen hanterades tillsammans med övrig kultur- och fritidsverksamhet. Vi i alliansen ser stora fördelar med att ha samlat hela ansvaret för idrotten i en nämnd.

Till sist vill Persson och Eriksson utreda föreningsstödet. Vi har svårt att se behov av ytterligare en utredning. En enig nämnd har nämligen för några månader sedan fattat beslut om ett nytt stödsystem till föreningslivet. Detta skedde efter en lång process där självklart föreningslivet varit delaktigt. Västeråsalliansen har i ett brev till Västerås idrottsallians dessutom meddelat avsikten att höja det kontanta föreningsstödet under den kommande mandatperioden. För detta behövs ingen utredning.

Mikael Damsgaard (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel