Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsalliansen: Mimer är till nytta för hela Västerås

”Ombildningen av hyresrätterna i centrala Västerås skulle aldrig ha skett om vi haft makten” säger Ulla Persson (S) i en intervju i Latte den 24 april.

Alltså klara besked.

Annat var det när Mimerstyrelsen tog ombildningsbeslutet. De socialdemokratiska styrelserepresentanterna med Ulla Persson i spetsen var närvarande men deltog inte i beslutet. För att sitta i en aktiebolagsstyrelse är detta ett helt unikt agerande – att inte delta i beslutsfrågor.

Att en del av Mimers hyresgäster skulle få erbjudande att friköpa sina bostäder var ett av Västeråsalliansens många vallöften. Nu kan vi se resultaten som således ”aldrig” hade skett om inte Västeråsalliansen hade fått ”makten”.

De ekonomiska resultaten för verksamhetsåret 2009 är de i särklass bästa i Mimers 90-åriga historia. Resultatet före skatt blev 251 miljoner kronor, en fördubbling i förhållande till förra året. Det egna kapitalet ökade från 994 miljoner kronor till 1 126 miljoner.

En avgörande förklaring till dessa rekordresultat är de stora reavinster Mimer gjort på ombildningsprogrammet.

För hela den fyraåriga mandatperioden har ombildningsprogrammet hittills inneburit försäljningar av 442 bostäder till bostadsrätt och äganderätt. Bruttointäkterna har gett Mimer 490 miljoner och en reavinst på 335 miljoner kronor. Detta har i sin tur medverkat till att Mimer har kunnat finansiera sina omfattande ny- och ombyggnationer under 2009–2010 utan att behöva ta några nya lån.

För åren 2009–12 kommer Mimer att bygga (färdigställa, pågående och under projektering) 600 nya bostäder och bygga om 900 befintliga bostäder till modern standard. Till nytta och glädje för cirka 3 000 nya och gamla hyresgäster i dessa 1 500 bostäder.

För att kunna fullfölja detta ambitiösa program under kommande år och samtidigt behålla och utveckla Mimers goda ekonomi kommer ytterligare fastighetsförsäljningar behövas.

Vad redan sedan gäller ombildningarna i centrala Västerås, som Mimer definierar som A-lägen (Öster Mälarstrand, Östra hamnen, Lillåudden och inom Cityringen upp mot Oxbacken), har 291 bostäder sålts med en bruttointäkt på 371 miljoner och därav en reavinst på 255 miljoner. Inom samma område är det beslutat att uppföra 432 bostäder under 2009-12 varav 396 hyresrätter och 36 bostadsrätter. Försäljningen av 291 hyres-rätter har således möjliggjort en finansiering av 432 nya bostäder inom samma område.

Ett ekonomiskt starkt Mimer gör också att bolaget har ekonomiska muskler att långsiktigt satsa på högre bostadsstandard och energismart teknik i nyproduktion.

Exempel på högre bostadsstandard är lägenhetsbaserad tvättmaskin och torktumlare, kyld luft, vägghängda toalettstolar samt centraldammsugare. Mimer kommer även att satsa 1 procent av nyproduktionskostnaden i konstnärlig gestaltning.

Exempel på energismart teknik är passivhus som i rad- och parhusen i Pettersberg och flerfamiljshusen på Öster Mälarstrand. På längre sikt vill vi även bygga aktivhus, som att till exempel via solceller kan mata ut överskottsel på elnätet. Mimer och Mälarenergi samverkar redan i en gemensam arbetsgrupp med att tekniskt och ekonomiskt möjliggöra så kallade smarta elnät. Här har Mimer som äger 400 000 kvadratmeter takyta en enorm potential.

Så här hanterar vi ”makten” i Bostads AB Mimer och så vill vi även i fortsättningen bedriva verksamheten till nytta för hela Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel