Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsalliansen: Nolltolerans mot kränkande behandling i skolan

Alla barn har rätt till en god utbildning. En lugn och trygg miljö där barn och vuxna möts med respekt för varandra. Hur skolan möter eleverna har stor betydelse för deras framtid.

Skolan är Västerås största arbetsplats. Genom skolplikten är det föräldrarnas ansvar att se till att barnen kommer till skolan. Skolan måste därför vara en trygg miljö för alla barn och ungdomar att utvecklas i. En skola som ser alla barns förmågor har nolltolerans mot alla former av kränkande behandling.

I Västerås bedrivs ett arbete mot mobbning och kränkande behandling i skolan, som står sig väl i förhållande till många andra kommuner. Nyligen genomförde Barnombudsmannen en dialog med tio kommuner kring hur man kan utveckla arbetet mot kränkande behandling i skolan, där Västerås var inbjuden som ett gott exempel på ett väl fungerande arbete.

Även Folkhälsoinstitutets nationella kartläggning av barns och ungas psykiska hälsa visar att på en betydligt mindre förekomst av mobbning i Västerås än i riket i stort.

För alla oss som är engagerade för att skolan ska vara fri från kränkningar är det uppmuntrande att Västerås kan framhållas som ett gott exempel. Inte desto mindre måste vi inse att lever även i Västerås mobbas eller utsätts för andra kränkningar. Folkhälsoinstitutets kartläggning visar också på stora skillnader mellan olika skolor i Västerås.

Arbetet mot mobbning och annan form av kränkande behandling behöver därför stärkas ytterligare för att säkra att nolltolerans råder i alla Västerås skolor. Under våren har skolorna tagit fram nya planer mot kränkande behandling för att på ett bättre sätt kunna förebygga, upptäcka, utreda och vidta åtgärder.

Vi i Västeråsalliansen har tydligare satt fokus kring frågan om mobbning och kränkande behandling. För att säkerställa att det bedrivs ett aktivt och väl fungerande arbete har grund-skolenämnden och utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden avsatt extra resurser för att genomföra en djupare granskning av hur arbetet mot kränkande behandling fungerar i praktiken på ett urval av skolor. Några gymnasieskolor granskas nu i vår och några grundskolor under höst-terminen.

Om det visar sig att det finns behov av ytterligare åtgärder från politiken står vi från Västeråsalliansen redo. Och det är i samverkan med skolledningar, medarbetare på skolorna, elever och föräldrar som vi tillsammans kan skapa en skola fri från kränkningar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel