Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsalliansen: Satsa på ingenjörsstaden Västerås

Krisen i världen, Europa och Sverige är långt ifrån över. Västerås och Sverige har hitintills klarat krisen förhållandevis väl. Det finns dock ett antal orosmoln och utmaning för Västerås.

Arbetslösheten ökar och många ungdomar står utanför arbetsmarknaden. Samtidigt ropar företag i Västerås efter arbetskraft.

Det saknas i dag arbetssökande med rätt utbildning eller erfarenhet för de jobb som finns lediga på arbetsmarknaden. Detta är en oacceptabel obalans som måste förändras om Västerås ska fortsätta utvecklas och ungdomar inte ska hamna i utanförskap.

Västerås är en ingenjörsstad. Företagen efterfrågar teknisk kompetens både vad gäller bredd och spets. En framtidsbransch för ungdomar men också en möjlighet för människor som står utanför arbetsmarknaden att genom komplettering av sin kompetens kunna få arbete.

Resultaten i skolan inom matematik och naturvetenskap har under lång tid varit för låga och många elever väljer att inte studera vidare inom dessa områden. Ett tekniskt centrum är en viktig åtgärd. Ett tekniskt centrum (arbetsnamn Techno Park), med samordning av befintliga och utveckling av nya verksamheter som Automation region, Science Park, Kom tek, Science Center med Teknik College. Det blir ett centrum för både företag och skolor på alla nivåer.

Alla skolor i Västerås ska kunna få del och inspiration till vilka möjligheter tekniken har och ge möjlighet till avancerade och spännande laborationer. Det är viktigt att det i samband med utvecklingen av det nya teknikcentrumet blir balans mellan gymnasieskoleverksamhet och övrig verksamhet.

Västerås har i dag fantastiskt bra verksamheter inom Västerås Science Park och Automation Center som rekryterar nya företag till Västerås och är möjliggörare för nystartade företag. Verksamhet som måste och ska fortsätta att utvecklas, samtidigt som nya utmaningar antas tillsammans med fler aktörer att väcka intresset för naturvetenskap och teknik i alla åldrar.

Västerås ska även fortsättningsvis vara ingenjörsstaden där internationella företag vill fortsätta att vara etablerade och nya vill flytta till eftersom det finns så mycket kompetens, både på bredd och i spets.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel