Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsare blev Årets bagare

Kim Lund från Västerås vann SM för professionella bagare under torsdagen.

Med en pistagebrioche, fylld med tahitivanilj, körsbärssylt och vaniljkräm samt en triangelformad brioche fylld med rommarinerade lingonrussin och råsocker imponerade hon på juryn.

Men det var en smått chockad, men lycklig, Kim Lund som under eftermiddagen tog emot beskedet att hon vunnit tävlingen Årets Bagare.

– Jag fattar ingenting. Efter tävlingsmomenten tänkte jag bara på vad jag hade kunnat gjort bättre. Man ser bara sina egna fel, inte andras, sade hon.

Kan du kalla dig Sveriges bästa bagare nu?

– Ja, de säger det. Och det här är en bekräftelse på att man faktiskt kan baka.

Varför tror du att du vann?

– För att det jag gjorde stack ut lite, att det var lite annorlunda. Jag tror att juryn gillade mina dekorationer och att det inte var för klatschigt.

Hur har du blivit så duktig på att baka?

– Jag har väldigt många att tacka för det. Lärare, laget och alla andra.

Hur ska du fira vinsten?

– Vi ska ut och käka nu, men det får inte bli för sent, för jag ska upp och jobba i morgon. Jag stannar i Västerås och sover i kväll, men i morgon är jag tillbaka i Stockholm.

Kim jobbar på Bageri Brillo i Stockholm.

I den officiella kommentaren till priset säger Kim Lund:

- Oerhört roligt! Jag är så glad och stolt. Jag trodde det skulle bli svårt att hålla tiden, men det gick jättebra. Jag använde mig av flera olika tekniker och former för att visa på bredd i mitt bagerihantverk, något som tydligen uppskattades av juryn. Jag är lite extra stolt över mitt egna matbröd – ett surdegsbröd med rapsfrön och rostade mannagryn. Gott att äta som det är, precis som ett matbröd ska vara.

Det var nämligen inte bara sötebrödet som imponerade på juryn. Tävlingen innehöll sju delmoment där både kreativitet och hantverksskicklighet belönades, och matbrödet presenterades i två olika tolkningar. Många ingredienser var okända för deltagarna innan tävlingen.

Här är juryns motivering:

"Med en imponerande hantverksskicklighet förstärkt av teknisk kreativitet på högsta nivå skapades utsökta bakverk. Kombinationen av rena smaker och vackra kreationer gjorde det enkelt för juryn att utse Sveriges bästa bagare."

Kim Lund arbetar till vardags på Bageri Brillo i Stockholm. Bageriet hade för övrigt tre finalister av de sex som togs ut i Årets bagare 2016. Kim Lunds kollega Ellen Käck, Sundbyberg, kom på tredje plats och kollegan Tobias Henke kom delad fyra.

Läs mer om tävlingen Årets bagare här

Läs mer: Kim Lund inför tävlingen