Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsare får döma i den ryska högstaligan

Domarutbyte med Ryssland. Då skickar bandy-förbundet dit två västeråsare och en stockholmare för att representera Sverige.

Den 5 januari spelas matchen mellan Zorkij och Dynamo Kazan i den ryska bandy-ligan. Men en sak är inte som vanligt.

För första gången någonsin döms matchen nämligen av en svensk domartrio, där två av tre domare är från Västerås.

Huvuddomare i matchen blir 29-årige Jonas Kandell som till vardags dömer i elitserien, och assisterande domare blir Pontus Pettersson (Västerås) och Kenneth Kristiansson (Stockholm).

– Det ska bli jätteroligt att åka och det är självklart en stor ära att få åka dit och vara det första svenska domarteam som dömer en seriematch i Ryssland, säger Jonas Kandell.

Kandell har dömt inter-nationella matcher tidigare, men då har det främst handlat om landskamper och juniormästerskap.

– Det här känns som om det är mer på riktigt, säger han.

Anledningen till att trion skickas till Ryssland är ett utbytesprogram där domare från olika länder ska få känna på hur det fungerar att döma runt om i världen för att utvecklas.

Senare kommer även ryska domare att komma till Sverige och utbytet kommer även att ske med andra länder.

– Jag vet inte varför det blev just vi tre men jag tror och hoppas att det är för att vi gjort en bra insats här i Sverige och jag tycker vi är värda att få åka och vara Sveriges representanter i det här utbytet.

Förutom resan till Ryssland har Jonas Kandell även annat roligt att fokusera på. I söndags blev han nämligen pappa till sitt andra barn, en liten pojke. Han har dess-utom ett bonusbarn.

– Jätteroligt så klart, men det är så mycket nu så jag vet knappt vad det är för dag. Det har varit mycket samtal och SMS och ingen sömn över huvud taget. Men det är bara härligt.Emelie Nilsson