Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsare först i Sverige med att få använda cannabis som smärtstillande

Andreas Thörn har tidigare dömts för narkotikabrott.

Annons

Patienter i Sverige kommer för första gången kunna få cannabis utskrivet på recept. Läkemedelsverket har godkänt två ansökningar rapporterar SVT.

En av patienterna är västeråsaren Andreas Thörn som VLT har skrivit om flera gånger tidigare. Han friades i tingsrätten, men dömdes senare i hovrätten för narkotikabrott efter att ha använt cannabis som smärtstillande. Cannabis är nämligen det enda som hjälpt Andreas Thörn mot den smärta han har efter en ryggmärgsskada han fick i en mc-olycka som 15-åring.

Men nu har han äntligen fått beskedet han längtat efter:

– Det känns nästan overkligt. Vi har kämpat med det här dagligen i ett och ett halvt år och äntligen får jag en möjlighet att slappna av och bli av med smärtan och komma tillbaka till vardagen, säger Andreas Thörn till SVT.

En av personerna som drivit frågan är läkaren Claes Hultling:

– Det kommer inte förändra världen men det kommer att förändra världen för ett fåtal personer, säger han till SVT.

Läkemedelsverkets beslut gäller dock enbart två individer. De innebär alltså inte att det blir fritt fram för svenska läkare att skriva ut cannabis till patienter, utan det kommer handla om bedömningar från fall till fall.

Det andra fallet gäller en kvinna i 40-årsåldern som har en med medfödd ryggmärgsskada.

Den 9 februari kom också beskedet att riksåklagaren vill att hovrättens dom visserligen inte ska ändras, men att den ska prövas av Högsta domstolen.

Läs även: Andreas Thörn: "Man känner sig besviken"

Läs också: Ryggskadad odlade cannabis mot smärta – riksåklagaren vill få fallet prövat i HD