Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsare fri från misstankar

En 46-årig restaurang- och fastighetsägare från Västerås friades i fredags från alla brottsmisstankar av Stockholms tingsrätt.

Kammaråklagare Anna-Karin Hansen vid Ekobrottsmyndigheten hade åtalat 46-åringen för grovt bokföringsbrott i ett av hans fastighetsbolag.

– Jag är inte ett dugg för-vånad över att han frias. Det här ärendet skulle över huvud taget inte ens gått till åtal, säger 46-åringens försvarare, advokat Per Svedlund.

Ursprunget till åtalet fanns i utredningen kring restaurangbåten Gerda vid Norr Mälarstrand i Stockholm där ett drygt 10-tal personer åtalades och en handfull senare dömdes till långvariga fängelsestraff.

Den 46-årige västeråsaren var även han åtalad i den härvan, men på sista rättegångsdagen valde åklagaren i det målet att lägga ned anklagelserna.

Istället tog kammaråklagare Anna-Karin Hansen vid Ekobrottsmyndigheten över vilket i höstas resulterade iett nytt åtal. Hon säger sig vara förvånad över den friande domen:

– Nu har jag inte tagit del av domen ännu, men det här resultatet förvånar mig, säger hon och klargör att hon ännu inte hunnit ta ställning om domen ska överklagas.

Förutom 46-åringen friades också hans medåtalade, en kvinna från Stockholm som anlitats som bokförare i fastighetsbolaget. Likaså ogillades åklagarens begäran om företagsbot.

– Jag tycker att det hela handlar om ren personför-följelse från åklagarnas sida. I och med att åklagaren i Gerda-målet tvingades bita i det sura äpplet skulle det här blir deras revansch, säger Per Svedlund, som är mycket kritisk till hur ärendet behandlats:

– Först led åklagaren nederlag vid häktningsförhandlingen, senare i samband med begäran om kvarstad och nu det här. Jag tvivlar på att åklagaren kommer att överklaga, säger han.

håkan slagbrand