Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsare ivrig att få ersättning efter terrorattack – får avslag

En västeråsare får nej på sin ansökan om pengar från Brottsoffermyndigheten efter terrordådet i Stockholm i april.

Annons

En västeråsare är en av fem som sökt ersättning fån Brottsoffermyndigheten efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm i den 7 april 2017. Alla sökande har fått avslag på sin ansökan med hänvisning till att rättsprocessen inte är avslutad.

Polis och åklagare har identifierat runt 150 personer som tänkbara offer vid dådet enligt en rapportering från Ekot nyligen. Enligt Peter Jonsson, brottsskadechef hos Brottsoffermyndigheten, kan det bli fråga om svåra gränsdragningar när det senare gäller att bedöma vilka som är berättigade till ersättning.

Läs även: TV: Västerås hedrade terrorns offer med en tyst minut – poliser samlades på Stora torget

Att inte fler än de fem har hört av sig till Brottsoffermyndigheten har sannolikt olika förklaringar, enligt brottsskadechefen Peter Jonsson.

– Vissa vet nog att de måste avvakta till utgången av processen, medan andra helt enkelt inte känner till möjligheten att söka ersättning, säger Peter Jonsson till Nyhetsbyrån Siren.

Läs även: Misstänkte terroristen Rakhmat Akilov, 39, erkänner lastbilsattacken i förhör

Fem personer dog och ett 15-tal skadades när en lastbil plöjde rakt in i en folkmassa på Drottninggatan i Stockholm den 7 april. 39-årige Rakhmat Akilov sitter häktad som misstänkt för angreppet.

Enligt Peter Jonsson kommer personerna inte behöva ansöka igen, samma ärenden kan tas upp när rättsprocessen är avslutad.