Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsare jagar OS-biljett i Perth

Johan Tillander har chans på en OS-biljett i segling. Blåser
vinden hans kan han bli nästa västeråsare i OS.
– Jag har stor chans att ta en OS-biljett, säger han.

På måndag gör över 1000 seglare upp i VM i de olympiska klasserna i segling. Tävlingen går av stapeln i australiensiska Perth och Sverige har fyra deltagare i herrarnas finnjolle. Bland dem finns västeråsaren Johan Tillander.

– Jag har varit här och tränar i tre veckor nu så det känns väldigt bra inför tävlingen. Jag har hunnit segla in mig på de förhållanden som råder så jag känner mig väl förberedd, berättade Tillander över telefon.

Under VM-tävlingarna kommer platser till det kommande OS i London att delas ut. För att få en biljett till OS måste de svenska seglarna placera sig bland de 18 första nationerna som lag. Men det handlar även om att prestera bra på den individuella nivån också.

– Får Sverige en plats så är det upp till förbundet att välja vem de ska skicka. Presterar man bra här på VM så ligger man bra till, berättar Johan Tillander.

Enligt Tillander ser vindprognosen för VM-tävlingarna ut att gynna honom.

– Det ser ut att kunna bli lite blåsigt vilket passar mig. Jag är stark fysiskt och har en bra teknik i båten under de förhållandena, säger han.

Lyckas Johan Tillander att ta höga placeringar under den veckolånga tävlingen betyder det dock inte att han säkrat en OS-biljett.

– Det kan bli så att vi säkrar en OS-plats tidigt i veckan. Men jag tror att vi kommer fortsätta kvala till OS då den här tävlingen är lite som ett första kval för de svenska lagen, säger han.

I finnjolleklassen deltar ungefär 80 båtar, och totalt i hela tävlingen kommer stax över 700 farkoster att göra upp på havet. Något som gör tävlingen till en av världens största seglarkamper.

– Det blir nog inte så mycket större än så här, säger Johan Tillander dagen innan VM i de olympiska klasserna.