Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsare lämnar Japan

Händelserna i Japan har gjort att västeråsaren Åsa Hellman – som VLT skrev om i helgen  – valt att avbryta vistelsen där och resa hem.

Om inte jordskalvet med efterföljande tsunamivåg och den därav framkallade kärnkraftskrisen ägt rum skulle hon ha studerat japanska i Tokyo fram till september. Nu blir vistelsen åtminstone tillfälligt avbruten:

– Jag åker i dag till Narita flygplats med två kompisar för att vara säkra på att vi kommer fram, säger hon.

I miljonstaden Tokyo hamstrar man nu mat, berättar Åsa Hellman på onsdagsmorgonen svensk tid:

– Det är väldigt tomt i affärerna, man samlar på sig mat för att kunna hålla sig ett längre tag. Vatten är det också ont om i butikerna och vi har blivit tillsagda att försöka dra så lite el som möjligt och inte använda för mycket vatten, till exempel vid dusch.

Fram till hemresan bodde hon hos en japansk värdfamilj i Sumidadistriktet i Tokyo. Familjens hus klarade förra fredagens jordskalv mycket bra, medan många hus i grannskapet förstördes helt eller delvis.

Den japanska regeringen har beordrat ransonering av el vilket tillämpats enligt roterande schema och det har inneburit stränga bestämmelser kring elransonering och även helt eller delvis strömlöst över stora områden.

– Vi bor i ett område där de än så länge inte har valt att stänga av elen helt. Det är ganska många saker som är nedsläckta. Många lampor och skärmar lite överallt, säger Åsa Hellman på väg till taxin för vidare transport till flygplatsen.