Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsare prisnominerad för Haitiinsats

Som psykolog åkte hon till Haiti veckan efter jordbävningen. För det är västeråsaren Monika Osvaldsson nominerad till Stora psykologpriset.

- Det känns lite märkligt, det är inte varje dag man blir nominerad till Stora psykologpriset, säger en förvånad Monica Osvaldsson när VLT framför nyheten.

Just nu är hon tjänstledig från Läkare utan gränser och jobbar med företagshälsovård i Mälardalen. Men efter jordbävningen, som nästan raserade hela det västindiska landet, var hon på plats för att bygga upp psykosocialt omhändertagande och utbilda haitiska psykologer.

- Det är såklart en stor skillnad. Skalan på katastrofen är väldigt mycket större och nästan alla är drabbade. I Sverige händer inte allting samtidigt.

Hon är en av 22 nominerade till priset och vinnaren får 100 000 kronor.

- För mig är det en stor ära att bli nominerad, säger Osvaldsson, men hon vill inte spekulera om sina vinstchanser.

Hon planerar inte att åka tillbaka till Haiti i dagsläget. Men hon håller fortfarande kontakt med de psykologer som hon hjälpte till att utbilda. För att läsa om hennes upplevelser kan man gå in på hennes blogg som hon skrev under arbetet.