Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsare rånades på sin bil under pistolhot – nu åtalas två män

En torsdagskväll i augusti möttes en västeråsare av två män med pistol när han kom ut från Ica Vallby. De två gärningsmännen försvann sedan med hans bil.
Polisen i grannlänet fick till sist stopp på dem – men då stod bilen i öppna lågor.
Nu åtalas de två männen.

Två män, 21 respektive 26 år, åtalades på onsdagen för rån. De misstänks ha hotat en man med revolver och på det viset tvingat honom att ge i från sig sin bilnyckel. Det inträffade vid halv nio på kvällen den 31 augusti utanför Ica Vallby.

Männen påstod att de bara skulle ha bilen en timme, sedan skulle de komma tillbaka och lägga nyckeln på framdäcket.

"Ringer du polisen kommer jag att skjuta dig", sade en av männen, enligt förundersökningen.

Därefter hoppade de in i bilen och körde den mot Stockholm. En patrull från Eköping fick syn på den efterlysta bilen och började följa efter. Vid gränsen mellan Stockholms län och Uppsala län körde bilen av motorvägen och vände tillbaka mot Västerås. En stund senare stannade bilen, personerna hoppade ur och gick därifrån till fots. Bilen började samtidigt att brinna.

Tre personer kunde gripas en bit därifrån: de två männen och en kvinna. Kvinnan släpptes tidigt på morgonen dagen därpå och är inte längre misstänkt för rånet.

Initialt var männen misstänkta för flera brott utöver rånet, bland annat för skadegörelse genom brand och vapenbrott. Men de åtalas i nuläget endast för rån. I andra hand åtalas de för grovt olaga tvång och olovligt brukande. Nu ska Västmanlands tingsrätt avgöra om åtalet räcker till en fällande dom.

Läs också: Stulen bil från Västerås i biljakt som slutade i brand – två män gripna för rån

Läs också: Fler rån i Västmanland än på sju år – snittet är 14 rån per månad