Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsare silade bort brölet från vuvuzelorna

Ljudteknikern Per-Erik Jonsson på Radio Västmanland har löst mysteriet med hur man blir av med vuvuzelatjuten under fotbolls-VM. Men för att du ska lyckas måste du ha teknisk datorutrustning hemma.

Annons

– Men det finns många hobbymusiker och ljud-intresserade som har en equalizer i datorn, säger Per-Erik Jonsson.

Det började med att han, liksom miljoner andra fotbollsintresserade, irriterades över det ständiga tjutet av vuvuzela-lurarna från läktarna i Sydafrika. Det låter extremt entonigt, som en bisvärm eller som om man har trampat i ett jordgetingbo.

Per-Erik Jonsson fick klart för sig att så gott som alla lurarna är stämda i samma tonart. Det är den tonart i klassisk musik kallas ”B” och i exempelvis rockmusik kallas ”Bb”, det vill säga halvtonen över tonarten A. Därmed var det inte svårt att filtrera tv-ljudet. Via tabeller kunde han se vilka frekvenser som motsvarade tonarten och dess övertoner.

– Jag utgick från 233 Hertz och filtrerade bort både den tonarten och övertonsserien i datorn. Det fick förvånansvärt stor effekt.

Eftersom övriga tonarter är kvar blev ljudkvaliteten efter filtreringen inte alltför dålig. Frågan är bara varför inte tv-bolagen har kommit på att göra detsamma.