Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsare silade bort brölet från vuvuzelorna

Ljudteknikern Per-Erik Jonsson på Radio Västmanland har löst mysteriet med hur man blir av med vuvuzelatjuten under fotbolls-VM. Men för att du ska lyckas måste du ha teknisk datorutrustning hemma.

– Men det finns många hobbymusiker och ljud-intresserade som har en equalizer i datorn, säger Per-Erik Jonsson.

Det började med att han, liksom miljoner andra fotbollsintresserade, irriterades över det ständiga tjutet av vuvuzela-lurarna från läktarna i Sydafrika. Det låter extremt entonigt, som en bisvärm eller som om man har trampat i ett jordgetingbo.

Per-Erik Jonsson fick klart för sig att så gott som alla lurarna är stämda i samma tonart. Det är den tonart i klassisk musik kallas ”B” och i exempelvis rockmusik kallas ”Bb”, det vill säga halvtonen över tonarten A. Därmed var det inte svårt att filtrera tv-ljudet. Via tabeller kunde han se vilka frekvenser som motsvarade tonarten och dess övertoner.

– Jag utgick från 233 Hertz och filtrerade bort både den tonarten och övertonsserien i datorn. Det fick förvånansvärt stor effekt.

Eftersom övriga tonarter är kvar blev ljudkvaliteten efter filtreringen inte alltför dålig. Frågan är bara varför inte tv-bolagen har kommit på att göra detsamma.