Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsare söks efter flygbiljettkaos

Flygbolaget Viking Hellas saknade tillstånd för att flyga till Irak – men sålde biljetter ändå.

Viking Hellas ägs av ett bolag med säte i Aten som i sin tur ägs av ett bolag med säte i Stockholm. Bakom ägar-bolaget står 51-årige Christian Johann Tadjeran, som är folkbokförd på en mindre ort i Västerås kommun.

De ledande storstads-tidningarna Göteborgs-Posten och Sydsvenskan liksom exempelvis resetidningen Vagabond har i en serie artiklar på papper och på nätet berättat om hur resenärer köpt biljetter, inte kunnat resa och inte heller kunnat nå flygbolaget eller någon av deras representanter, varken via e-post eller telefon.

Deras frustration har varit stor då de insett att de lagt ner pengar på biljetter som inte kan användas eftersom de inte kan resa.

Anledningen att de inte kunnat resa har varit att Viking Hellas saknat tillstånd att flyga till Irak från 2 november. Samma dag skrev Konsumentverket på sin hemsida en varnande text och berättade för konsumenter hur svårt det kan vara att få igen pengarna som betalats för biljetter. Eftersom det inte gäller paketresor finns ingen resegaranti ställd till Kommerskollegium och 100-tals besvikna resenärer har synts i tidningarna.

Christian Johann Tadjeran har inte kunnat nås av någon tidning och så vitt känt inte av någon av de resenärer som betalat pengar för biljetter de inte kan använda. Han saknar angivet telefonnummer.

Ägarbolaget, som haft mycket begränsad synlig verksamhet, har under flera år drivits med förlust och revisorn har anmärkt att ansamlad förlust är större än bolagets aktiekapital och fonder, och att kontrollbalansräkning trots detta inte upprättats.Förutom Tadjeran består bolagsstyrelsen av en 65-årig man från Helsingfors som inte heller kunnat nås.