Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsare som håller ordning runt kortegevägen

Dahn Albertsson, Sebastian Jeppson och Kristina Bawér är några av de västeråsare som ska delta i bröllopskortegen i morgon.

Annons

Hemvärnet, Lottaförbundet och scouter är organisationer som finns på plats för att säkerställa ordningen i huvudstaden. Värnpliktiga står också i led utmed gatorna.

Dessutom tjänstgör 2 000 poliser. Enligt uppgift står totalt 6 000 personer utmed kortegevägen. Ett antal västeråsare och västmanlänningar finns på plats.

– Frågan gick ut till alla hemvärnsmän i Sverige. Jag tyckte det var självklart att anmäla mig, det det är ju hur stort som helst, säger Dahn Albertsson, som just avslutat arbetsdagen och svidat om till högtidsuniformen för VLT:s skull.

– Jo, vi satt och pratade lite om det och sa att det ska vi väl vara med på, instämmer kollegan Sebastian Jeppson.

Inför uppdraget har de övat och även i kväll blir det övning på samlingsplatsen i Enköping.

– Det har varit lite att gå i takt och vapenrörelser hittills, berättar Sebastian Jeppson.

Jobbcoachen och lottan Kristina Bawér kommer också att stå utmed kortegevägen, tillsammans med minst 97 lottor i högtidsdräkt.

– Victoria är en bra beskyddarinna av lottakårerna och då känns det ärofullt att kunna ge detta tillbaka, funderar Kristina Bawér.

Hon har varit lotta sedan 1972.

När det nyblivna kronprinsessparet passerar är det honnör som gäller.

– Det ska vara enligt regelboken, bland annat får inte handflatan synas, säger Kristina och ger exempel på en strikt och rätt vinklad honnör.