Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsare upptäckte sensationellt fynd i tysk bibel från 1500-talet

Under förberedelser inför 500-årsjubileumet för reformationen upptäckte två västeråsare ett spektakulärt fynd i en tysk bibel.

För exakt 500 år sedan, den 31 oktober 1517, spikade Martin Luther upp de 95 teserna på kyrkdörren i Wittenberg som sedan ledde fram till reformationen. Under förberedelserna till en jubileumsutställning om reformationen upptäckte två västeråsare en intressant handskrift i en tysk bibel från 1551.

John Rothlind, kultursamordnare för Svenska kyrkan i Västerås tyckte sig känna igen handstilen som fanns i bibeln som stiftsbibliotekarie Pia Letalick valt ut. Han hade tidigare sett en liknande handstil i en skrift av Philip Melanchthon, som var Martin Luthers främste medarbetare.

– Det är nästan som om att handskriften själv ville bli upptäckt just nu, säger Pia Letalick i ett pressmeddelande.

Pia tog då kontakt med en tysk forskare som besökt förberedelserna några dagar tidigare och bad honom undersöka handskriften. Han kunde inte avgöra om den var skriven av Melanchthon utan skickade vidare den till Dr. Günter Frank som är en världsledande forskare om Melanchthon.

Svaret kom några dagar senare när Dr. Franks sekreterare skickade ett mail och gratulerade Pia för upptäckten av en handskrift författad av Melanchthon på latin och grekiska. Handskriften daterades till 1551-1552.

Nu kommer skriften att visas i Raritetskabinettets reformationsutställning på Västerås stadsbibliotek som pågår fram till årsskiftet. Den ska även dokumenteras och läggas till i en stor forskningsdatabas.