Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsare vittne till auktionsrån

Studiebesöket på Bukowskis slutade med att västeråsaren Tapio Hurtta stod öga mot öga med en gevärspipa. ”Det var helt makabert”, säger han.

Tapio Hurtta, som driver auktionsbyrån Effecta, hade precis kommit ut från Bukowskis inlämningslokal när han mötte en flod av människor som strömmade ur auktionshusets visningsrum.

– Det var full kalabalik överallt, säger han och berättar att han först trodde att någon bombhotat lokalen.

För att se om han kunde få en skymt av vad det var som egentligen hände gick han tillbaka mot Bukowskis fönster och såg något han beskriver som att titta på en film. Tre maskerade, tungt beväpnade män stod i auktionslokalen. Medan en av rånarna länsade skåpen på juveler stod en annan och pekade med sitt vapen mot två auktionsvärdinnor som fanns kvar i lokalen. Tapio berättar hur han ser hur en av värdinnorna står med händerna i luften, precis som på film.

– Då kör han in pipan i magen på henne. Hon faller pladask. Man kan inte göra

någonting, bara stå där och titta på.

Allt gick väldigt fort och plötsligt riktade vapnet mot fönstret där Tapio står.

– ”Han kanske skjuter”, tänker jag. Att det kan komma ett skott bara för att jag tittar, säger han.

Efteråt var alla fyra från firman uppskakade.

– Sånt har man ju hört talas om, men att se det i verkligheten. De är iskalla de här killarna, säger Tapio som menar att auktionsbranschen i Sverige nu har förändrats för alltid.

Även auktionsfirmor som hanterar värdesaker för betydligt lägre summor än de 12 miljoner som stals från Bukowskis måste ändra sättet att arbeta.

– Vi måste se över säkerheten för personal och allting. I Västerås kommer vi aldrig uppleva det här, men det är klart att man måste tänka på vad vi håller på med.