Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsaren som blev motorfrälst och VM-biten

VM på hemmaplan – i sporten som Staffan Jansson älskar. Då åker han varje år mycket tidigt från Västerås till skogen i Fredriksberg för att uppleva Rally Sweden på plats. VLT hakade på Staffan Jansson i lördags.

Allt började med att han ställde upp som kontrollant i en bilorientering hos Västerås MS på 1970-talet.

– Insåg direkt att det måste jag prova, säger Staffan Jansson.

Efter några år kom folkrace och då gick han över till det. Via rally kör han numera en Saab V4 i regularity, ett mellanting mellan rally och orientering.

Tidigt åkte han också med likasinnade upp till Värmland och den svenska VM-tävlingen.

– Exakt vilket år som var det första minns jag inte. Men jag vet med säkerhet att jag varit på plats sedan Anders Kulläng vann, säger Staffan Jansson.

Det var 1980 som Kulläng triumferade i en Opel Ascona 400. Sedan dess har Staffan Jansson alltså följt motortävlingen som åskådare i skogen. De senaste tre åren har han stått i första vägbytet (eller sista beroende på hur sträckan körs) på Fredriksberg.

Snabbast där i år var Sébastien Ogier, som körde de 18,19 kilometrarna på 9:43.4, vilket ger en snitthastighet på 112,2 km/h.

– Så vackert! Tyngdlagarna verkar inte gälla för honom. Det är verkligen världsklass på hans körning och alltid lika roligt att se i verkligheten. Pontus Tidemand är också säker, han kan bli något stort!

Normalt kör först VM-fältet förbi, sedan den historiska klassen och så återkommer VM-förarna för en andra runda.

– Trist att den historiska klassen ströks i år där vi hade västeråsare med – och att WRC-bilarna bara kom en gång. Men vädret kan man inte göra något åt, konstaterar Staffan där han står i tunn pudersnö.

Redan 05.00 åkte han från Västerås i riktning sydvästra Dalarna. Med var också rallyvännen Henrik Oscarsson.

– Någon är alltid med, men vem eller vilka har varierat genom åren, säger Staffan.

I början hyrde han en stuga, och följde rallyt från torsdag till söndag.

Ett år hade han maximal otur, då en finsk förare åkte av och ställde sig tvärs över vägen. Nästa förare touchade och vägen blev blockerad.

– Den dagen tvingades arrangören stryka tre sträckor och samtliga stod jag på! Då blev det mest bilköer till parkeringar och väntan. Och väldigt lite rally.

Numera nöjer han sig med lördagen.

– Fast det händer allt att jag bestämmer mig för att åka upp till Karlstad på torsdagen för att se invigningen och sträckan på travbanan. Sedan åker jag hem och inväntar lördagen. Den vill jag absolut inte missa, säger motorfantasten Staffan Jansson.