Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsaren som har makten över tv-bilderna

Exvästeråsaren Daniel Jelinek är bildproducent för SVT:s sändning från fredagens galakväll på Konserthuset i Stockholm. Ljuset programmeras av en annan västeråsare, Daniel Löfgren.

Det är spring i dörrarna på Konserthuset i Stockholm dagarna innan konserten.

Män med verktyg, män med fiollådor och affärsdressade kvinnor passerar medan VLT väntar på SVT:s bildproducent Daniel Jelinek i receptionen.

– Det är väldigt hemligt allting, så vi får sitta i foajén, säger Daniel när han hälsar välkommen.

Jag får alltså inte göra intervjun eller ta bilder i konsertsalen.

Varför är allting jättehemligt?

– För att det ska vara en överraskning för brudparet, det är ju det som är grejen.

Att det blir en blandning mellan olika musikgenrer berättar han ändå.

Kika in får jag trots allt, och inne i den vackra salen (finare i verkligheten än vad man ser på Nobelprisutdelningen) pågår arbetet för fullt med att lyfta bort stolar för att få plats med kameror och ljus. Ljustekniker har påbörjat sitt arbete, stora lådor rullas in en efter en.

I januari började Daniel Jelinek ta fram en plan för hur evenemanget ska filmas.

Hur stort är det här uppdraget för dig?

– Det är stort på det sättet att det är en grej man förmodligen bara gör en gång, säger Daniel, som varit bildproducent på flera Melodifestivaler och Nobelfester, bland annat.

Uppgiften är att förmedla bilder till musik. Daniel Jelinek är den som bestämmer vilken av de tio fotografernas blickfång för stunden som ska visas i tv-rutan.

Med så många galaklädda gäster blir det en hel del ”ögongodis” att få med. Daniel Jelinek har gjort sin kungliga gästläxa och lyssnat runt ”med folk som är insatta i vilka som är intressanta”, för att tittarna ska få sitt lystmäte.

Det enda han är nervös över är om hans planerade kameraplaceringar ska funka. Det är svårt att planera om i sista stund.  

Ljussättningen av galaföreställningen står Enköpingsfirman Bigelius produktion för. Där jobbar västeråsaren och tidigare Fryxeleven Daniel Löfgren. Även ljud och annan teknik levererar firman på SVT:s uppdrag, vilket gör att man monterat omkring 180 mikrofoner på instrument och artister när konserten sätter i gång i morgon.

– Min position i lagarbetet är ljusoperatör. Jag programmerar hur det ska vara i förväg utifrån repetitionerna i veckan och sedan trycker jag på rätt knappar under showen, berättar Daniel pedagogiskt för en lekman.

Om showen och ljuset vill han inte avslöja något, annat än att det blir ”många karameller”. Förutsättningarna i lokalen, byggd för symfoniorkester och fasta ensembler, är lite annorlunda än ljusjobben i stora hockey-arenor. Han tycker att det är ett speciellt uppdrag.

– Det slår ju det mesta i form av uppmärksamhet från allmänheten, och det är förstås kul, säger Daniel Löfgren.