Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsarens ubåt blev världsnyhet

Ubåten som västeråsaren Anne Berlin såg har gett VLT nya läsare. De kommer från hela världen, men framför allt Ryssland.

”Hitta minst en skillnad”, skriver ryska nättidningen Politonline.ru och jämför västeråsaren Anne Berlins bilder med bilderna på en rysk ubåt. Tidningen länkar också till Vlt:s site.

En mängd artiklar och foruminlägg om den aktuella ubåten på ryska och internationella sajter är en förklaring till att Vlt.se har fått många nya läsare. I måndags kväll kom 14 procent av trafiken på Vlt:s sajt från Ryssland, 4 procent från Ukraina och 3 procent från USA.

Varken Säpo eller UD kan svara på  vilka ryssar som är intresserade av nyheten.

– Det är svårt för oss att säga och inget som vi kan kommentera egentligen. Det vi vet är att ubåtar i Sverige har uppmärksammats mycket i rysk media, säger Karin Nylund på UD press.

VLT:s nyhet stämmer med den ryska officiella förklaringen av händelserna i Stockholms skärgård, menar Jakob Ljungman, blivande statsvetare och expert på propagandakrigföring.

– Det ryska försvarsdepartementet har sagt att det förmodligen är en holländsk ubåt som Sverige letar efter, säger han.

Han menar att det kan vara en anledning till ryska mediers intresse för nyheten.

– Myndigheterna i Ryssland använder medier bland annat för att sprida egna narrativ över tiden och för att destabilisera fienden.