Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsarna hamnade mitt i flyktingkrisen

 
Flyktingkrisen
Visa alla artiklar

Simon och Viktor hamnade mitt i flyktingkatastrofen under en jobbresa till Rumänien.Foto: Simon Collén och Viktor Rommedahl/Watermark Media Lab

Simon Collén och hans kollega Viktor Rommedahl hade varit en vecka i Rumänien för att göra en informationsfilm om ett barnhem, när flyktingkrisen briserade i världens medier. På tisdagen bestämde de sig för att åka till Budapest i Ungern för att se med egna ögon vad som hände.

De möttes av en syn som Simon kommer att minnas hela livet, förklarar han.

-Det var ett flyktingläger mitt i Budapest. Människorna bodde på små skumgummimadrasser, under Ikea-filtar. Det var hjärtskärande att se, helt vanliga människor, föräldrar, ungdomar, äldre, överallt.

De träffade en kvinna som nyligen hade fött tvillingar mitt under flykten, på gränsen till Serbien.

-Då förstår man att det är seriöst, hela situationen, om en kvinna väljer att fly när hon är i åttonde månaden, säger Simon.

Omkring 1 000 personer bodde på tågstationen. Simon och Viktor ville hjälpa till att dela ut mat och vatten men det behövdes nästan ingen hjälp längre.

- Det var mycket männisikor där men inget kaos. Vi gick omkring och pratade med folk, filmade och tog bilder. Alla var väldigt pratvänliga.

Flyktingarna var inte fattiga, många var välutbildade personer som hade haft både jobb, hus och pengar som de hade tvingats lämna. De fattiga har inte råd att fly. De är kvar.

Vid flyktinglägret fanns laddstationer för mobiltelefoner och ordnades gratis wifi.

- Telefonen är ju det första man tar med sig när man lämnar hemmet. Så är det ju. Det är den man måste ha för att kunna kontakta sina släktingar och familjen, säger Simon.

Vid en vattenledning som Ungerska myndigheter hade dragit fram stod en man från Afghanistan och tvättade sig. Han hade avbrutit sina juridikstudier och gett sig av när hans syskon hade dödats i kriget.

- Han önskade att han hade stannat kvar i Afghanistan hos sin mamma. Han tyckte att det var bättre där, än att vara på flykt. Hans mamma hade inte haft pengar till dem båda så han hade fått ge sig av ensam.

Simon och Viktor kom tillbaka till Västerås i går och hemma på Haga sitter han och  redigerar filmerna som de tog. Det har tagit tid att landa efter dygnet i Budapest.

- Jag har aldrig sett något liknande, inte så här nära. Jag försöker smälta det jag har sett. Det tar i hjärtat. Man känner sig både maktlös och engagerad. Men det kommer nog att utmynna i ett engagemang.