Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsdaghemmen i gångHalvdaghem startar snart

 
Nostalgi - 60-talet
Visa alla artiklar

Undan för undan har daghemmen i Västerås startat höstens verksamhet, och på måndag slår barnträdgårdarna upp portarna. Nyaste daghemmen finns på Vallby, där inflyttningen pågår som bäst, och under början av hösten öppnar Råby barnstuga.

VLT 1 september 1967:

Inom kort tas också det nya halvdaghemmet på Tegnérgården i bruk. Där kan 11 eller möjligen 12 barn till deltidsarbetande mammor tas emot för fem à sex timmar.

Fyra hörselskadade barn ska dessutom ingå i Tegnérgårdsgruppen.

Det är en ansenlig skara västeråsbarn som inlemmas i barnstugeverksamheten i höst.

2 100 barn ska placeras på barnträdgårdarna, 400 i daghem och 170 i fritidshem. 75 av fritidshemsbarnen , dvs barn i de lägre skolåldrarna får tillbringa sovmorgnar, håltimmar, lunchraster och eftermiddagar på avdelningar i anslutning till daghem.

Och kring årsskiftet beräknar barnstugestyrelsen kunna öppna dag- och fritidshem på Kyrkbacken, 45 daghems- och 15 fritidshemsplatser blir det här.

Rött blir grått på Vallby

Den splitter nya barnstugan på Vallby har faluröda träväggar och bryter följaktligen den grå monotonin på området. En trevlig placering har den fått, med en skogsbacke inom syn- och promenadhåll. Promenaderna utsträcks för övrigt emellanåt ända till Vallby friluftsmuseum och alla djuren där.

Ett djur finns också inom barnstugans egna väggar – marsvinet Malin, stor favorit som beundras, badas, matas och får följa med på utflykter.

Vallby barnstuga består av två enplansbyggnader. I ”stora huset” – gängse benämning bland personal och barn – finns tre daghemsavdelningar samt en fritidshemsavdelning. Förklarligt nog är det gott om småbarn i den nya stadsdelen, så 2- och 3-åringar dominerar.

I ”lilla huset” blir det dels en daghemsavdelning, där 15 barn i åldrarna 2-7 år skall samsas i en riktig storfamilj, och dels en specialavdelning för barn med beteenderubbningar.

Möbler, gardiner, blomlådor etc, fattas än så länge i ganska stor utsträckning, men inte barn. 50 platser finns, och 30 barn är redan inskrivna, trots att barnstugan är bara en vecka gammal.

Spegel, spegel …

Bland praktiska och i högsta grad barnvänliga detaljer inomhus kan noteras

•En hel vägg, klädd med korklinoleum, att hänga teckningar och målningar på, finns på varje avdelning

•Liksom helfigursspeglar i lagom höjd för de olika åldrarna på de olika avdelningarna. Utklädningsgrejor att spegla sig i kommer!

•Sköljrum med spolmöjligheter för stövlar och galonbyxor samt torkskåp intill varje entré – vars dörrar målats i olika färger. Lätt att hitta ”hem” alltså.

Utomhus blir det minst lika genomtänkt. Avdelningarna ligger i varsin huskropp som saxats så att uterum bildas mellan dem. Där blir det sandlådor, blommor och möjlighet att flytta ut bord och stolar när vädret så tillåter.

Anläggningen av en stor gemensam uteplats i solläge pågår – med sandbassänger och tefatskulle som viktiga ingredienser.