Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsduon tokhyllas av kända rapparen – här är unika storyn om Upplopp: ”Vi var fiender i början”

Upplopp grundades i februari 2019. De har redan gjort 20 spelningar, öppnat för Looptroop Rockers och framträtt live för 200 000 lyssnare i idolen Cleos radioprogram.
För VLT berättar 20-åriga huvudpersonerna Kim Norrstrand och Hilda Björkman om succéresan, hur de gick från fiender till bästisar, att inspirera icke-män i musikbranschen – och att ha självmordstankar.
– Det bästa som finns är att få ut känslor på papper och i musik, säger Björkman.
– Om jag kan rappa så kan vem fan som helst rappa, säger Norrstrand.

Annons

Det är septembers soligaste dag när VLT-bilen rullar in på parkeringen vid lägenhetshusen på Bjurhovda. På översta våningen står Kim Norrstrand och putsar skor efter helgens rejv som slutade med en tvåtimmarspromenad hem från skogen.

Hilda Björkman kokar kaffe.

Evelina Alander, som är något av en alltiallo i Upplopp, berättar att hon var vaken 37 timmar i sträck i samband med nyss nämnda rejv.

Vi möter upp Hildas storebror Anton, "marknadsföraren och rapp-historikern", och traskar ner till basketplanen där gänget, samtliga uppvuxna på Bjurhovda, ofta tillbringar ledig tid.

Upplopp är ett "crew" på flera personer, utöver ovan nämnda även Hildas flickvän Kajsa, men det är till syvende och sist huvudpersonerna Hilda och Kim som står längst fram på scenen.

Hur kom Upplopp till?

– Jag och Kim har alltid uppträtt tillsammans på skolavslutningar och så. I februari i år var det musiktävlingen Imagine Västmanland, som Tony Lorenzi (kulturprofil i Västerås) tipsade mig om, och jag kände att jag verkligen ville rappa. Eftersom jag och Kim alltid haft en musikalisk "connection" frågade jag henne om hon kunde tänka sig att sjunga typ refrängen och så. Vi körde en cover på Cleos "Lika bra" och gick vidare till nästa deltävling. Enda kritiken juryn hade var att vi borde börja skriva egen text, men det hade vi faktiskt gjort till den låten, haha, säger Hilda Björkman.

Så började sagan.

Men det har inte alltid varit självklart att Hilda och Kim skulle starta en hiphopakt tillsammans. De har förvisso varit polare i tio år, men dessförinnan såg det helt annorlunda ut.

– Vi var fiender i början. Hilda hörde till det coola gänget, och jag gick i töntklassen som lekte med pinnar i skogen. Hilda gick catwalk med alla coola, men jag märkte att hon kollade efter oss på ett sätt som sa att hon också ville leka med pinnar i skogen, säger Kim och skrattar.

Så en dag, när de var nio år och gick i trean på Bjurhovdaskolan, fann de varandra.

– Det är lite svårt att förklara hur det gick till, men man kan helt enkelt säga att Hilda insåg hur konstig jag var och jag insåg hur konstig hon var, och det gjorde att vi blev bästisar, säger Kim.

Efter det officiella startskottet med Imagine Västmanland i februari har allting gått snabbt. 20 spelningar – de flesta förfrågningar – är ett tecken på det. Att kända rapparen Cleo, med miljontals streams på sina Spotifylåtar, valde att låta dem gästa "Cleo i P3" med 200 000 lyssnare är ett annat.

Hon såg Upplopp i en Instagramstory när de uppträdde med Fridlyst – ytterligare en hiphopgrupp från Västerås – och ville att duon skulle gästa hennes studio i Umeå.

Jag lyssnade på programmet, och Cleo sa bland annat att hon ställde sig upp i sin soffa och applåderade när hon såg klippet. Och att ni är den coolaste duon sedan Broder John & Friman ...

– Hon har varit en stor inspiration för oss båda, och det var sjukt att plötsligt sitta och ha ett helt vanligt samtal med henne. Hon var en väldigt ödmjuk och fin människa, säger Hilda.

Jag reagerade på att ni var så lugna, med tanke på att ni framträdde er låt "Solo" live inför 200 000 personer.

– Vi var djävulskt nervösa. Men samtidigt vet vi att vi kan luta oss mot varandra, och då blir allting lugnt. Annars hade det verkligen varit hyperventilation, säger Kim.

Under sommaren har Upplopp dessutom varit förband till Looptroop Rockers, Sveriges största hiphopexport någonsin.

När jag ber dem förklara vad som enbart kan kallas en sju månader lång succéresa är de ödmjuka och lyfter gärna fram sina kompisar i kollektivet Upplopp, Fredrik "Osten" Engström som varit deras coach sedan Imagine Västmanland och Fridlyst, där bland andra Shanti Blanco hjälpt till med producerande.

Men när allt kommer omkring är det Hilda Björkman och Kim Norrstrand som ligger bakom det stora genombrottet med sina texter och sin musik.

Vad vill ni förmedla?

– Alla låtar handlar ju om olika saker, men vi tar gärna upp jämställdhet, olika sorters förtryck och vikten av att icke-män vågar ta plats, oavsett forum, säger Kim Norrstrand.

Hilda Björkman berättar att hon kom ut som homosexuell runt 2017. Det har även präglat hennes låtskrivande.

– Jag led av depression i tvåan på gymnasiet. Det var psykisk ohälsa och självmordstankar. Jag hade hela tiden en jättebra relation till min familj och mina vänner, men hade många problem med mig själv. Det kanske blir lite för djupt nu ...

Nej, nej. Kör på.

– Jag var väldigt osäker i mig själv. Vågade inte rappa och så, men så fort jag kom ut som homosexuell släppte en sten som liksom krossades. Sedan dess har jag levt ut den jag är, och det tror jag är någonting vi vill förmedla till alla, oavsett vilka de är. Kan vi vara inspiration för någon, dessutom som unga tjejer i en mansdominerad musikbransch, är vi jätteglada över det, säger Hilda.

Mycket går att skriva om Upplopp. Och mer kommer att skrivas. Till hösten 2020 planerar de att börja på hiphopskolan Spinneriet i Malmö, där även Fridlyst håller till. Tills vidare släpper de musik på sin Soundcloudsida.

Hur ska det bli att spela på VLT osignats scen på lördag i Konserthuset under Kulturnatten?

– Magiskt, säger Hilda.

Förutom Upplopp kommer det vara valthorn och opera på samma scen. Vad tror ni om det?

– Kontraster! Jag älskar det! säger Kim.

– Vänta, vänta. Opera? Jag älskar opera! Fan vad najs. Det är tamejfan det mäktigaste som finns. När man tror att de har tagit högsta tonen, och så bara går de högre ... Jag ser verkligen fram emot det, säger Hilda.

Något avslutande ni vill hälsa läsarna?

– Sätt inga gränser för det du vill göra, släpp alla spärrar och tänkt öppet. Skit i alla som säger att du inte kommer lyckas med det du vill göra, säger Hilda.

– Kan jag rappa så kan vem fan som helst rappa, säger Kim.