Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsförfattare prisas för ny ABC-bok

När förskolans alfabetsramsa hade omoderna beskrivningar av vad mammor och pappor gör bestämde sig Annelie Salminen för att skriva en ny till dem. I kväll fick hon pris för projektet.

Under ett besök på fyraåriga dottern Ilves förskola satt Annelie Salminen med när personalen visade bilder och läste en alfabetsramsa tillsammans med barnen.

Annelie reagerade på en del beskrivningar i ramsan, bland annat hur mammor och pappor agerar.

– Ramsan var inte så bra, den kändes inte modern, säger hon.

Hon tyckte inte att det stämde överens med förskolans värdegrundsarbete och tog upp det med personalen. Som visserligen höll med men sa att de inte hade något annat material.

– Så då skrev jag en egen alfabetsramsa till dem. En ramsa där jag har utgått från diskrimineringsgrunderna och inte utelämnat eller förminskat någon.

Förskolan fick ramsan, men behövde bilder för att kunna använda den i verksamheten.

– Så då tänkte jag att det var lika bra att göra det på riktigt. Det var så projektet började.

Det som från början var en ny ramsa till dotterns förskola har nu vuxit till att även omfatta en tecken- tolkad musikvideo och en app. Sången på videon är tonsatt av Magda Andersson och Tina Wilhelmsson sjunger.

Det finns även ett pedagogiskt material för förskolan.

– Boken är på tryck nu och den och sången släpps i slutet av november. Troligtvis under Litteralajk, barn- och ungdomskulturfestivalen här i Västerås.

Den som är nyfiken på appen får dock vänta till början av februari.

Och nu har Annelie Salminen prisats för projektet. I går kväll fick hon ta emot SEB:s pris som Årets sociala entreprenör vid en gala på Hasselbacken i Stockholm.

Hur känns det?

– Det är stort och jag är jätteglad. Eftersom jag gör allt i eget förlag, jag har inget stort förlag bakom mig, betyder det inte minst att jag får en möjlighet att nå ut med Modingarna. Jag vill ju att alla barn ska kunna läsa den.

Ida Rosén Branzell har gjort teckningarna, men var kommer namnet ifrån?

– Det var min dotter Ilve, snart fem år, som bestämde att de skulle heta Modingarna. Nu planerar jag fler böcker om Modingarna, det är tänkt att det ska bli en serie.

Kan du dela med dig av några exempel från alfabetsramsan?

– Den börjar så här: ABC, huvudet på sne, vill du vara med. Det är också rörelser med och värderingar hur vi ska vara mot varandra.

Boken ska säljas i bokhandel men finns även att beställa via Annelies förlag, AS Förlag.