Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsgalan - enda i sitt slag

 
Nostalgi - 60-talet
Visa alla artiklar

Jag såg aldrig George Scotts proffsdebut i ringen. Inte var jag med när Roberto Wehlin debuterade. John Pettersson pratade jag bara med efter hans första proffsmatch i London. Triss i Rapidare som blivit proffs.

Men jag såg Teofil Pollex första framträdande med bar överkropp.

Teofil Pollex, köpingsgrabben som jobbade i Västerås, var Västmanlands första proffs i den rektangulära ringen.

Teos debutmotståndare var en italienare, Toni Fontana.

Matchen ägde rum på klassisk mark, Kungliga hallen i Stockholm.

Huvudattraktionen var Ingemar Johanssons uppvisningsmatch mot västtysken Karl

Mildenberger.  För statistikbitare nämner vi datum för premiären. 22 april 1966.

Den blev lite strulig.

Pollex tvingades fira 3-0-vinsten efter de sex ronderna på Karolinska sjukhuset för att få en ögonskada omsedd.

En italiensk tumme drev upp i Pollex ögonbryn i tredje ronden. Resten av matchen blödde han ymningt. Och hade tur som fick fortsätta.

Pollex boxades för promotorparet Bertil Knutsson (han med alla rouletter runt om i landet) och Ingemar Johansson. Självaste Ingo var nöjd med sin nya boxare.

- Vilken debutant. Jag trodde aldrig Pollex var så bra.

Kungsord för en orutinerad proffsboxare.

Orutinerad och orutinerad.

Teofil Pollex hade gått uppemot 300 amatörmatcher i Polen och Sverige. Han kom från Gdansk i Polen och hamnade till sist i Köping.

Tre gånger svensk mästare. Senast gången 1966. 31 år gammal debuterade han

hos Ingo.

Kjell Fredriksson, Rapidtränaren, var klubbkamrat med Pollex.

- Jag minns honom mycket väl. Han tränade oerhört mycket, men oftast ensam.

En gång till såg jag Pollex boxas. Den gången var han förmatchboxare i en gala med Bosse Högberg i Mässhallen i Göteborg. Jag satt vid ringside även vid detta tillfälle.

Minns inte ett dyft av Pollux match men däremot Bosse Högbergs. Denne slog käken av en österrikare vid namn Semla och efteråt blev han omkramad av hustu Anita Lindblom. Mitt framför fotoblixtarna som ljungade. Mera då än under själva matchen.

Pollex boxades ett tiotal matcher. Han gick i mellanvikt och stötte på finländaren Kurt Mattsson som var en svår en.

En match slog han knock. Marockanen Bubari stöp i tredje ronden.

Pollex fick chansen en gång på hemmaplan. Nästan i alla fall. 20 juni 1967 slog Knutsson och Johansson till med en proffsgala i Västerås.

Huvudboxare var Bosse Pettersson, hardhittern i mellanvikt från Göteborg och Janne ”Plutten” Persson, bantamviktare från Söders höjder. De här åren fanns en uppsjö av proffsboxare i Sverige.

Pollex boxade, enligt VLT-referatet, mot en sprattelgubbe och en steppdansör från Italien, Severino Pastore.

Italienaren hängde på knockens brant i åttonde ronden men klarade sig från ättestupan genom att slingra sig som en klängväxt runt svensk/polacken.  Men han hade en swing som en gång landade på Pollex käke. Han tvingdes ta räkning.

Vann gjorde Teo i alla fall. Odiskutabelt med 3-0 trots att italienaren flaggade för oavgjort.

Teofil Pollex blev aldrig någon erkänd boxare i proffsvärlden. Han kom in för sent och ångrade nog att han inte tog ett bud från Ahlqvist långt tidigare. Men han var först. Långt före Scott och kompani.

Västeråsgalans bästa boxning presterade Bosse Pettersson mot fransmannen Minier. Bosses fyra första ronder var strålande innan fransmannen vände på steken samtidigt som Bosse slog sönder sin explosiva vänsternäve.

Svensken fick 3-0 men publiken buade. De ville se fransk seger. Varför? Tja, säg det.

Plutten vann med 3-0 över Miranda, Italien, och så fick vi se förre finske storboxare Yrjö Piitulainens son Harri agera lika elegant och följsamt som en gång pappan. Italienaren Amonte var helt utan chans.

Bosse Högberg gick slutligen ett par ronders uppvisning mot nya proffset Branco Micek.

Själv skrev jag så här: ”Synd att vi inte fick se Bosse boxas huvudmatchen. Det var nämligen en sådan som fattades i den här anrättningen.”

Publiken anade uppenbarligen detta. Det kom bara 1 400 åskådare. Ekonomiskt fiasko. Knutsson och Johansson hade behövt 4 000 åskådare för att galan skulle gå ihop.

- Om det blir någon mera gala i Västerås vet jag inte, sa Knutsson.

Det blev det förstås inte. Vi som var med upplevde en unik afton i Västerås idrottsliv.

En riktig proffsgala i boxning. Den enda.

Du som var där minns nog inte så mycket av matcherna. Jag kommer inte ihåg en enda trots att jag var skribent. Men jag träffade både Ingo och Bosse Högberg på Stadshotellet dagen före. Käkade middag med Ingo på Stadsparken på kvällen.

Det minns jag. Mötet med idolen. En höjdare.

Ingo har trampat Västerås gator. Det har också Sveriges näst bästa tungviktare gjort. I varje fall rankade oraklet Edwin Ahlqvist Harry Persson som tvåa efter Ingo. Men före Olle Tandberg.

I sin bok ”Må bäste man vinna” berättar Edwin så här om HP: ”Längre fram tog Harry värvning vid Västmanlands Infanteriregemente. Han var nog inte mycket för att ge order och befalla men efter några år befordrades han i alla fall till korpral. Han hade sin egen syn på militärlivet. Så här sa han en gång.

- Det var bra i det militära. Där fick man äta sig mätt varenda dag.

HP, då kallad Hästen, låg ute vid Viksäng 1918. Han spelade till och med center i VIK:s B-lag i fotboll. Inte så pjåkig med bollen men givetvis inte av lillbrorsan ”Lillis”, AIK-arens, klass.

HP hade sin höjdarmatch 23 september 1926 när han i Philadelphia Sesquicentennial Stadium gick matchen före VM-fighten mellan Dempsey och Tunney inför 120 757 åskådare. Århundradets match.

HP knockade Jack Andrews i fjärde ronden. Spåddes möjligheten att rentav få en titelfight. Tyvärr myglades han bort av fifflare i den amerikanska boxningsdjungeln och

gavs aldrig en ärlig chans.

Nej, nu har vi kommit långt från Viksäng och Västerås.