Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsmajoriteten: Wijkmanska gymnasiets läge är viktigt för attraktiviteten

Centralt läge ger fler sökande elever

Den 5 november kritiserar Irene Hagström (M) placeringen av Wijkmanska gymnasiet. Lokalerna kostar för mycket och därför bör de inte ligga centralt menar hon.

Teknikcollege Wijkmanska gymnasiet ligger i Skrapan i centrala Västerås och där finns program inom teknik, industriteknik, tågteknik och el- och energi.

Inom Wijkmanskas profilområden råder det idag kompetensbrist. Att locka elever till skolan är därför viktigt för den framtida kompetensförsörjningen. Detta gäller särskilt för Västerås och omgivande kommuner som har stark teknikprofil med många etablerade teknikföretag.

Genom att placera Wijkmanska i ett oattraktivt läge riskerar vi att få en skola där allt för få elever vill gå. Wijkmanska ligger dessutom i samma hus som teknikmötesplatsen Expectrum, vilket ytterligare stärker skolans teknikprofil.

Detta var ett strategiskt beslut när valet av ny hemvist för teknikcollege gjordes, ett beslut som Moderaterna stod bakom. Att låtsas som något annat är hyckleri.

När beslutet om flytten av Wijkmanska gymnasiet togs 2013 röstade moderaterna för både i kommunstyrelsen och utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Hyreskostnaden var inte okänd. Därför är Irene Hagströms och Moderaternas kritik av skolans placering nu mycket anmärkningsvärd. Varför motsatte sig inte M flytten när de kunde?

I sin debattartikel skriver Irene Hagström (M) att det är genom en hög kvalitet på utbildningen och inte genom ett centralt läge, som Wijkmanskas attraktivitet stärks. Det är sant att hög kvalitet på utbildningen är nödvändigt för en attraktiv skola.

Men att ignorera vikten av ett attraktivt läge är okunnigt. I majoriteten anser vi att Västerås gymnasieskolor måste ha investeringar både i högkvalitativ utbildning och attraktiva lokaler. Det är avgörande för att förbättra regionens kompetensförsörjning och stärka Västerås profil som teknikstad.

Carin Lidman (S)

ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Markus Lindgren (MP)

vice ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Indi Persson (C)

ledamot i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Lars Lindén (KD)

ledamot i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel