Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsprästens vänner har dött i ebola

Prästen Hans Lindqvist i Västerås har flera vänner och före detta arbetskamrater som har dött i ebola. ”Det är tragiskt att den här katastrofen uppmärksammades så sent i Sverige”, säger han.

Han bodde och arbetade i nästan 20 år i Liberia. Han har skrivit i bokform om landet som ständigt får resa sig ur ruiner.

Men just nu känner han inte mycket hopp när han får kontakt med sina gamla vänner och kollegor i Liberia. Han vet att minst två av hans nära vänner har dött.

– Sjukdomen har blivit helt okontrollerbar. När jag kontaktar människor så säger de att ”de gömmer sig för ebolan”. Fruktansvärt!

Han utmålar ett land där skräcken för smittan skapar kaos, där konspirationsteorier grasserar, där föräldralösa barn inte tas om hand och där mat och ved håller på att ta slut. Sjukvården har helt brutit samman.

Svenska medier var sena att uppmärksamma katastrofen.

– Först när en amerikan dog blev det intressant.

Vad behöver Liberia nu?

– Pengar är inte det största problemet. Nu måste hjälppersonal åka ner och ny sjukvård måste byggas upp. Det är bråttom!

Han tror däremot inte att det är stor risk för att smitta kommer till Sverige.

Stiftets kyrkor ska ta upp kollekt och be förbön för de ebolasmittade på söndag.

– Att vi ber för de eboladrabbade länderna är mer viktigt än vad många tror. Det är oerhört viktigt för folket i Liberia att få veta att vi tänker på dem. Det stärker dem i en svår tid.