Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsprofilen och författaren Gunborg Wildh avliden

Gunborg Wildh, författare och konstnär som i årtionden har engagerat sig i den offentliga debatten i Västerås, har avlidit 97 år gammal.

Gunborg Wildh är känd och älskad som författare till 17 ungdomsböcker. Till dem hör böckerna om Karolin som flera generationer barn har läst med behållning. Böckerna har givits ut i nya upplagor och kommit i pocket och därigenom behållit sin plats i litteraturen.

För många västeråsare är hon också känd för sitt engagemang för bevarandet av stadens kulturhistoriska miljöer. Sedan Gunborg Wildh flyttat till Västerås i mitten av 1960-talet började hon ta strid för gamla byggnader under en period av rivningshysteri i stadskärnan.

Tillsammans med maken Göran Wildh kämpade hon för att rädda Botaniska trädgården 1976. När kommunen ville bygga ut Stadsbiblioteket 100 meter ut i Botaniska trädgården engagerade sig makarna Wildh i en kampanj som fick stor genomslagskraft. Protestlistor underskrvina av bland andra Lars Gustafsson och Bo Setterlind cirkulerade och samlade många tusen namn. Kampanjen lyckades och Stadsbiblioteket expanderade istället i kvarteret Hugo med en gångbro över Vasagatan.

Makarna Wildh medverkade också till att rädda Stadshotellet 1977 när kommunen ville sälja det krisdrabbade hotellet till ett privat byggbolag. Hotellet såldes. men byggnaden- skapad av Västeråsarkitekten Erik Hahr och ett känt exempel på svensk jugend- bevarades.

Gunborg Wildh hade även ett stort intresse och engagemang i Vallby friluftsmuseum. Hon och maken Göran bildade 1976 Västerås Hembygdförening. Där var hon ordförande i många år. Hon deltog i olika evenemang och tilldragelser på Vallby.

Gunborg Wildh var även i många år teckningslärare och teaterledare i Västerås. Hon deltog med liv och lust i stadens kultur- och samhällsliv. Med åren blev hon en profil i staden, känd bland västeråsarna.

Gunborg Wildh hade också ett stort intresse för natur och fåglar. Hon var sedan länge en trogen medlem i Svenska naturskyddsföreniongen.

Sin barndom och uppväxt hade Gunborg Wildh på Utö i Stockholms skärgård. Det är en miljö som hon även har använt sig av i flera av sina böcker. Hon debuterade 1963 med barnboken Babiella. Hennes serie i Stockholmsmiljö om den föräldralösa flickan Karolin har blivit mycket uppskattad. Exempelvis Halvvägs till himlen, första gången utgiven 1970, och Hjärtats hem, 1979, har tagit sig vägen till många läsares hjärtan.

Serien i sju delar om Karolin utspelar sig på 1800-talet och ett starkt tema i böckerna är barnfattigdom. Både Gunborg Wildhs intresse för historia och hennes samhällsengagemang speglas i böckerna om Karolin.

Även som målare var Gunborg Wildh mycket omtyckt. Hon målade bland annat porträtt i en naturalistisk stil.

Gunborg Wildh, född Hagberg, var bosatt på Vetterslund i Västerås. Hon efterlämnar som närmast anhöriga syskonbarn och syskonbarnbarn.