Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråsson får prestigefyllt musikpris: "Känns fantastiskt kul"

Kompositören Ola Sandström, född och uppvuxen i Västerås, prisades under måndagen för sina tonsättningar.

Annons

Under måndagen delade SKAP, Sveriges kompositörer och textförfattare, ut pris till en rad svenska musikskapare.

Årets vinnare i kategorin "visa" blev Ola Sandström som är uppvuxen i Västerås. I juryns motivering står: "I en genre där traditionen väger tungt blickar han alltid framåt. En orädd viskonstnär som har hjärtat i samtiden".

– SKAP:s pris är inget man själv ansöker om, utan det är juryn som letar fram och väljer ut vinnarna. Därför känns det fantastiskt kul att någon har lyssnat och berörts av det man har skapat, säger Ola Sandström.

Han är framför allt känd för sin skiva "Eldklotter", där han har tonsatt dikter skrivna av poeten Tomas Tranströmer. De träffades första gången på Mälardalens högskola, där Ola Sandström gick kammarmusikprogrammet.

– Jag har Västerås att tacka för mycket. Det var där jag började med musiken och sedan var en aktiv del av stans musikliv tills jag flyttade till Stockholm som 23-åring.

Prissumman är på 40 000 kronor och för Ola Sandström är planen framöver att fortsätta skriva musik och skapa personliga kompositioner av sång och gitarr.