Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västeråstalangens unika EM-förberedelse: ”14,5 kilo över rekordet”

Tog rekordvikt på unikt distansmästerskap.
Nu hoppas Västeråstalangen Vilma Olsson på succé i hemma-EM nästa år.
– Alla de där sakerna som man kanske brukar oroa sig för kommer inte att vara ett problem, säger 20-åringen till VLT.

Mitt under denna, närmast icke-existerande, tävlingssäsong kom beskedet att EM i styrkelyft hålls i Västerås år 2021.

Någon som ser fram emot mästerskapet är Västerås-talangen Vilma Olsson, som till vardags tävlar för Hallsbergs AK.

– Det ska bli kul, haha! Det känns lite långt fram bara. Man vet ju inte riktigt hur livet och världen kommer att se ut då, men om det blir av är det jättekul att det blir på hemmaplan.

Resan till de stora mästerskapen har blivit en vanesak för Olsson. Hon har under de senaste åren tävlat i exempelvis Finland, Litauen och Japan.

– Det kommer kännas lite konstigt! En del av tävlingen brukar alltid vara resan dit, men prestationsmässigt är det nog bara ett stort plus. Jag kommer verkligen kunna hålla mina vardagsrutiner in i det sista.

– Jag vet att jag kommer kunna styra kosten, ha min egen säng och hur jag ska ta mig dit. Alla de där sakerna som man kanske brukar oroa sig för kommer inte att vara ett problem.

På grund av den rådande coronapandemin har tävlingssäsongen inte pågått som den brukar, men Vilma har ändå lyckats få till ett tävlingstillfälle – där hon filmade sina lyft, för att sedan skicka in som tävlingsresultat.

Vilma tävlar i -72 klassen, där alla som väger mellan 63 och 72 kilo får tävla. Förra året slog hon juniorvärldsrekord i klassen och hon känner att hon har mycket mer att ge.

– Jag böjde 205 kilo i knäböj på distansmästerskapet, vilket är 14,5 kilo över mitt nuvarande juniorrekord på 190,5 kilo. Det är också över senior-världsrekordet i viktklassen, men det betyder egentligen ingenting innan man gör det på en riktig tävling.