Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västmanland ammar minst - igen

Bebisarna får allt mindre bröstmjölk i Sverige. Och sist i riket ligger Västmanland.

Det visar, svart på vitt, en ny undersökning från Socialstyrelsen.

Nästan en tredjedel (31 procent) av mödrarna i Västmanland har slutat att amma sina barn när barnet är fyra månader gammalt.

Anna Sandberg, barnmorska på sjukhuset i Västerås, suckar när hon tar upp ämnet. Det är inte nytt. Västmanland brukar ligga i botten.

- Och det verkar ha gått ner ytterligare. Inte bra, säger hon.

Orsaken till att just Västmanland ligger i botten vet hon inte, men hon har en teori om varför amningen i hela Sverige minskar: Att matningen delvis lämnas över till papporna, och de tar, i brist på bröst, till nappflaskan.

Men Anna Sandberg är också hoppfull. Siffrorna i undersökningen är inte helt nya.

- Vi har haft flera amningskurser på senare tid och nått ut till hundratals nyblivna föräldrar. Kanske kan vi vända trenden.

FN-organet WHO (Världshälsoorganisationen) rekommenderar att barnet ammas helt till 6 månaders ålder och delvis i minst 6 månader till. Amning har nämligen många positiva effekter: Bland annat får barnets immunförsvar en skjuts samtidigt som bindningen mellan barn och mor ökar