Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västmanland får miljoner för att klara flyktingkrisen

 
Flyktingkrisen
Visa alla artiklar

Västmanland får 340 miljoner för att klara flyktingkrisen. Igår presenterade regeringen sin ändringsbudget.

Totalt har 11 miljarder fördelats i landet. Västmanlands läns landsting får 53 miljoner kronor i extra stöd och Västerås 79 miljoner kronor.

Pengarna till landstinget kommer att gå i första hand till tandvård bland de asylsökande, säger landstingsrådet Denise Norström (s) till VLT:

-Munhälsan är allvarlig hos många av dem som kommer och folktandvården jobbar för högtryck. Vi försöker nu hitta pensionerade tandläkare eftersom de nyutbildade inte har samma erfarenhet av den här sortens kariesangrepp som vi i Sverige inte sett sedan 1960-talet. En del av de asylsökande barnen är så illa däran att man behöver söva dem.

Asyl- och integrationshälsan hör också till det som ska stärkas upp med hjälp av pengarna. Denise Norström säger att landstinget fick mera pengar än de kanske väntat. En orsak är att länet bedöms som extra ansträngt, inte minst med tanke på läget i Norbergs kommun.

Anna Wallén riksdagsledamot (s) för Västmanland är mycket nöjd.

-Det är bra att finansminister och regering har lyssnat. Västmanland har tagit det största ansvaret i hela Sverige. Norberg är den kommun som får näst mest av alla kommuner i hela landet, säger Anna Wallén nöjd över att pengarna kommer redan inom några veckor.

Anders Teljebäck, kommunalråd (s) i Västerås säger att de 79 miljoner kronor som kommunen fått är ett välkommet tillskott. Var pengarna ska gå kan han inte säga förrän en analys har gjorts.

Men han konstaterar nöjd att pengarna är ett tillskott utöver den statliga, sedan tidigare budgeterade förstärkningen som kommer vid årsskiftet och ska täcka asylbarnens skolgång och en höjning av flyktingschablonen.