Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västmanland hamnar på topp-fem-placering: Mest inköpta ekologiska livsmedel i Sverige

Allt fler landsting och regioner prioriterar att köpa in ekologiska livsmedel, vilket på sju år resulterat i att andelen ekologiska varor inom den offentliga sektorn ökat från 13 till 40 procent.

Västmanlands län är inget undantag enligt SKLs, Sveriges Kommuner och Landsting, lista. Gunilla Glasare, chef för avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad på SKL, ser mycket positivt på denna utveckling.

– Landstingen och regionerna är angelägna om att minska sin påverkan på miljön och inköp av ekologiska livsmedel är ett av flera bra sätt att göra det på. Vi ser också ett ökat intresse för att köpa närproducerade livsmedel, vilket bidrar till en levande landsbygd, säger Gunilla Glasare i ett pressmeddelande.

Hon berättar att andelen ekologiska livsmedel har trefaldigats sedan 2009, och att regeringens mål, om att minst 60 procent av den offentliga sektorns livsmedel ska vara ekologiska år 2030, kommer att nås om ökningen fortsätter i samma tempo.

Här är SKLs topp-fem-lista på l andsting/region där det köps in mest ekologiska livsmedel:

1. Kronoberg, 54 procent

2. Uppsala, 51 procent

3. Blekinge, 49 procent

4. Örebro, 48 procent

5. Västmanland, 47 procent

Läs också: Så mycket kostar skolmaten – skiljer över 10 000 kronor över landet