Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västmanland sämst på entreprenörskap

Västmanland är det län där entreprenörskapet är minst utbrett. 14,8 procent av de sysselsatta i Västmanlands län är egna företagare.

Tillväxtverket har gjort en stor undersökning för att ta fram en samlad bild av den totala entreprenörsnivån i Sverige.

I undersökningen ingår registeruppgifter om egna företagare och deltidsföretagare. Undersökningen omfattar även fåmansaktiebolagsägare och operativa företagsledare.

Studien visar också hur det totala företagandet har utvecklats i länen och kommunerna under åren 2004-2008.

Jämtland är det län där entreprenörskapet är mest utbrett och värmländska Årjäng är den kommun där entreprenörskapet har den procentuellt högsta siffran. Där är 42 procent av alla sysselsatta egna företagare.

Sala är den kommun i Västmanland där entreprenörskapet är mest utbrett. Där är 23,5 procent av de sysselsatta egna företagare i någon form.

I hela landet är nästan var femte person (18,5 procent) egen företagare. Under perioden 2004-2008 ökade det totala företagandet i Sverige med cirka 40 000 personer.

Enligt Tillväxtverkets rapport finns det ett mönster som visar att det är små och glest befolkade kommuner som har högst entreprenörskap, medan län och kommuner som domineras av stora arbetsplatser har en mindre andel egna företagare.

- Det är positiva besked att nästan var femte person i landet är företagare i varierande grad och undersökningen visar att det finns goda möjligheter att utveckla entreprenörskapet i hela landet, säger Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet i ett pressmeddelande.

I följande län är entreprenörskapet mest utbrett:

Jämtland (27,9 procent), Gotland (25,3 procent), Västerbotten (22,1 procent), Dalarna (21,7 procent) och Kronoberg (21,5 procent).

I följande län är entreprenörskapet minst utbrett:

Västmanland (14,8 procent), Södermanland (15,7 procent), Örebro (15,8 procent) och Östergötland (15,9 procent).