Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

5,4 miljoner till bättre cancervård i Västmanland

Landstinget Västmanland har infört tio vårdförlopp för lika många cancertyper och belönas nu med extra pengar till cancervården för det.

Annons

Alla landsting i landet har klarat kraven i en överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges kommuner och landsting, SKL, och får dela på 203 miljoner kronor. Miljonerna är den andra halvan av årets statsbidrag till landstingen för att utveckla cancervården.

– Jag är glad över att arbetet med att korta väntetiderna och göra cancervården mer jämlik går framåt. Därför kommer nu mer pengar till cancervården i Västmanland. Ingen ska behöva vänta en dag för länge på vård när man får cancer, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Den första halvan av årets statsbidrag utbetalades i våras efter att landstingen skickat in handlingsplaner för 2017 års arbete. Ett av de centrala kraven för att få ta del av den andra halvan av 2017 års statsbidrag är att landstingen infört de för året 10 nya standardiserade vårdförloppen för olika cancerdiagnoser, genom att minst en patient genomgått varje aktuellt vårdförlopp.

Pengarna fördelas mellan landstingen efter befolkningsmängd. Syftet är att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna.

Standardiserade vårdförlopp

Ett standardiserat vårdförlopp beskriver vilka utredningar och första behandlingar som ska göras inom respektive cancerdiagnos, och ett mål för tiden mellan varje moment. De som är aktuella för 2017 är standardiserade vårdförlopp för:

Analcancer

Akut lymfatisk leukemi

Kronisk lymfatisk leukemi

Livmoderhalscancer (cervix)

Livmoderkroppscancer (endometrie)

Njurcancer

Peniscancer

Skelett- och mjukdelssarkom

Sköldkörtelcancer

Testikelcancer

Läs mer: 80 personer dog i prostatacancer i länet – fler än på tio år

För våra Plus-kunder: Julia förlorade sin mamma i cancer: "Jag tänkte att när hon dör, dör jag"

Foto: Dan Hansson / SvD / Scanpix Så här ser en strålningskanon ut som används vid vissa behandlingar av cancer.

Mer läsning

Annons