Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

90 havsörnar syntes på Mälaren

Årets örnräkning var till en början besvärlig på grund av vädret. Trots det gav spaningen resultat. Totalt gjordes 90 observationer av havsörnar på Mälaren och 57 i de västmanländska trakterna.

Annons

I västra delen av Mälaren finns minst  tio häckande par havsörnar. Den på bild fotades av VLT:s fotograf Tony Persson under en morgonutflykt på västa Mälaren i slutet på augusti.

Fältstationen Rördrommen har presenterat resultatet från årets örnräkning som utfördes söndagen den 4 mars. Totalt gjordes 90 observationer av havsörnar på Mälaren, varav 50 på den västra sidan (om Hjulstabron). Längs med Kolbäcksån syntes sju havsörnar och på Hjälmaren 45 stycken.

Den nordligaste utkikspunkten i Västmanland var Virsbo. Att sju havsörnar syntes vid Kolbäcksån var ett rekord. Tidigare år (sedan 2012) har antalet observationer varit omkring tre, år 2014 räknades fem.

På västra Mälaren gjordes dock 15 färre observationer än år 2016. Skillnader mellan geografiska områden och år kan variera på grund av väder och isförhållanden.

Läs också: Med hökblick för havsörn – häng med på årets örnspaning på Ängsö

Enligt Naturvårdsverket finns omkring 700 häckande par i Sverige i dag. Havsörnen har sin utbredning längs hela Östersjökusten, vid syd- och mellansvenska sjöar och i Lappland. Miljögifter har länge varit ett hot mot arten. Då den befinner sig högst upp i näringskedjan ackumuleras gifterna. På 70-talet var havsörnen nära utrotning.

Arten har, bland annat tack vare ett omfattande naturvårdsprogram, lyckats återhämta sig. Hot kvarstår dock i form av vindkraft och blyammunition som används för att skjuta vilt. Örnar dödas ibland av tåg då de äter trafikdödat vilt på rälsen och inte hinner undan när tåget kommer.

Havsörnar kommer till Mälardalen vintertid från ett mycket stort geografiskt område. De livnär sig på yrkesfiskarnas utlägg av överbliven fisk som inte kan säljas.

Läs också: Mäktig örnsafari på Mälaren

Örnräkningen 2017 omfattade knappt 100 observationspunkter från Lidingö och Nynäshamn till Vättern. Totalt räknades 154 havsörnar.

Mer läsning

Annons