Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya brott mot äldre

Under lördagen har en 91-årig kvinna i Arboga blivit bestulen på pengar och smycken. Det började med att hon ville vara hjälpsam.

Annons

Kvinnan bor i lägenhet och hörde att det ringde på dörren hos en granne. Hon gick då ut i trapphuset till de två kvinnor som stod där och ringde på, och berättade att grannen var bortrest.

Kvinnorna ägnade då sin uppmärksamhet åt henne, och börjde distrahera henne genom ett av de vanligaste knepen; visa dukar.

Övriga knep är att fråga om vägen någonstans, breda ut en karta, be om ett glas vatten, be att få sitta ner och vila, prata högljutt om ditten och datten, eller fråga efter någon okänd person under det att man viftar med ett papper.

Den ena av kvinnorna distraherade mycket riktigt den 91-åriga damen genom att visa dukar, varpå hennes medbrottsling uppenbarligen snabbt och fingerfärdigt letade igenom bostaden.

När de båda kvinnorna gått upptäckte 91-åringen att pengar och smycken saknas. När polis larmades och kom till platsen var naturligtvis tjuvarna borta, förmodligen långt borta.

- Jag skulle önska att någon sett något, säger Sven-Åke Hammar, vakthavande befäl vid Västmanlandspolisen. Den 91-åriga damen har givit polisen ett gott signalement på tjuvarna men det borde ha funnits andra i närheten som kan ha sett något, kanske när kvinnorna gick ut till en väntande bil. 

Sven-Åke Hammar fortsätter:

- Folk borde bli mer uppmärksamma på sin omgivning, ser de eller hör de något misstänkt ska de ringa oss.

Polisen gick i dagarna ut med en extra uppmaning till alla, särskilt äldre och sjuka, att vara uppmärksamma sedan det tycks råda högsäsong för tjuvar och bedragare som riktar in sig på just folk som är äldre eller verkar sjuka eller svaga.

I samband med det poängterade polisen vikten av att hålla koll, inte bara på sig och sitt utan även på andra och gärna åt sina bekanta och sina grannar. Bilnummer,  signalement och andra iakttagelser är ovärderlig hjälp när polisen väl hinner i kapp brottslingarna.

Dessutom är det viktigt att alltid ringa 112 direkt när man ser eller misstänker att ett brott håller på att begås.

Mer läsning

Annons