Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar plats på Nobels efterfest

Färskost tillverkad i Kungsör och knäckebröd kavlad i Arboga är två av delikatesserna som serveras på kvällens Nobelfest i Stadshuset.

Annons
Förväntansfull. Håkan Bjernhagen ser fram emot att servera sitt lokalproducerade knäckebröd från Sörgården Måla under årets Nobelfest.

För Arbogabon Håkan Bjernhagen blir det här tredje året som hans lokalproducerade knäckebröd dukas fram under årets största fest.

Nytt är däremot att han själv kommer att vara på plats under dagens Nobelfest för att servera sitt bröd.

– Jag ska jobba under hela natten, fram till klockan 5 på morgonen är det sagt, säger Håkan.

Precis som de tidigare två åren är det hans Hjälmareknäcke som blir en av delikatesserna under Nobelbankettens efterfest, Nobel nightcap.

Brödet är bakat på dinkel, korn och råg. Därefter är det lövtunt kavlat och toppat med solroskärnor, linfrön, sesamfrön och ekologiskt Atlanthavssalt.

Håkan kommer även att bjuda Nobelgästerna på en nyhet på brödfronten.

– Det är ett knäckebröd med parmesanost och svarta oliver, ett recept som jag kom på i somras.

Knäckebrödet får dessutom sällskap av en annan lokal delikatess.

Kungsöraren Ingemar Anderssons färskost har nämligen också fått chansen att briljera på Nobel nightcap.

– Jag vet att osten är bra så den ska nog falla dem i smaken, säger Ingemar.

Han berättar att det är en dessertost med vitlökssmak som är producerad på det egna mejeriet i Sörfennsta.

Osten kommer specifikt att serveras tillsammans med Håkans knäckebröd. Närmare åtta kilo färskost har Ingemar tillverkat för kvällens Nobelfest.

- Receptet har jag kommit på själv och det är hemligt. Där tänker jag inte avslöja några detaljer, men jag kan säga att den är godast i landet.

För tre år sedan var Kungsörs kommun nära att stänga ner hans mejeri i Sörfennsta då de menade att lokalerna låg alldeles för nära ladugården.

Något som Länsstyrelsen inte höll med om och upphävde kommunens beslut.

- Det där är glömt i dag. Men visst känns det jättebra att leverera till Nobelmiddagen. Få visa att man kan.

Att både färskosten och knäckebrödet skulle vara med på årets Nobelfest var Håkans idé.

– De passar så himla bra ihop, osten och knäckebrödet. Så jag presenterade förslaget, de provsmakade och höll med mig, säger han.

Att få vara på plats i Stadshuset tycker Håkan bara ska bli festligt.

– Nervös är jag inte. Jag har stått på så många marknader genom åren så det här ska nog gå bra.

Till kvällens Nobelfest deltar över 1 200 gäster.

Förutom årets Nobelvinnare är även kungligheter, politiker och företagspersonligheter med på middagen.

Mer läsning

Annons