Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ardalan Shekarabi (S) beredd att se över landshövdingarnas roll: "Värt att diskutera"

Artikel 13 av 14
Granskning: Landshövdingarna
Visa alla artiklar

Har landshövdingarna spelat ut sin historiska roll?
– Det är en diskussion som jag är öppen för, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) i en intervju med Mittmedia.

Annons

TV: Så tänker civilministern om landshövdingarnas framtid

Representation med avtackningar, alkoholinköp och födelsedagsfester har vi speglat i en serie artiklar den senaste tiden.

Forskare sätter frågetecken för vilken funktion som landshövdingar egentligen har kvar i ett modernt Sverige.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) som har det det politiska ansvaret i regeringen för statens förvaltning är beredd att ta saken under prövning.

– Man har en representativ roll med historiska rötter som landshövding. Ska den rollen bevaras? Eller ska man i dagens samhälle ha en mer strikt myndighetsroll? Jag tycker det är värt att diskutera, säger han.

Länsstyrelser vill han ha kvar. Det behövs en statlig regional närvaro. Och varje länsstyrelse måste ha en myndighetschef.

Så långt är Ardalan Shekarabi med på dagens organisation.

Storlänen sprack – nu öppnar Ardalan Shekarabi (S) för diskussion om landshövdingarnas roll.

Men vad som ska ingå i chefsrollen är inte lika självklart. Inte heller antalet myndighetschefer, det vill säga antalet landshövdingar.

Shekarabi drev förslaget i fjol om ett sammanslaget Norrlands län, ett sammanslaget Svealands län samt Värmland till Västra Götaland. Om det hade genomförts skulle nio av 21 landshövdingar ha försvunnit på ett och samma bräde.

Han beklagar att storlänen är politiskt stendöda i dag.

Finland har avskaffat landshövdingar, Danmark har slagit samman amt, Norge går samma väg med större fylken. Frågan är varför inte Sverige gör som grannländerna.

– Svaret är att riksdagen ställer sig inte bakom en regionreform. Vi gjorde verkligen allt vi kunde för att lösa frågan. Men det fanns inte majoritet. Då får man respektera det.

– Vi hade gärna sett en reform men nu är det inte aktuellt längre. Då får man titta på hur vi kan organisera den statliga regionala förankringen.

– Den regionala strukturen för staten måste motsvara de behov som finns i dagens samhälle och inte de behov som fanns på 1600-talet, uppger Ardalan Shekarabi.

Alla artiklar i
Granskning: Landshövdingarna