Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnmorska förlorar legitimationen efter grova rattfylleribrott

En sjuksköterska och barnmorska i Västmanland får sin yrkeslegitimation indragen av Inspektionen för vård och omsorg. Detta i förlängningen efter att hon dömts till fängelse för grovt rattfylleri två gånger.

Annons

Redan 2009 övervägde Socialstyrelsen att barnmorskan borde föreläggas med en prövotid för sin yrkeslegitimation då hon året innan dömts till fängelse för grovt rattfylleri. Dock beslutade man att avstå eftersom man upplevde att de problem som orsakat alkoholmissbruket hade avklingat.

2015 körde dock barnmorskan påverkad igen, med över 1 promille i utandningsluften, och dömdes åter för grovt rattfylleri. Eftersom hennes körkort återkallats två år tidigare på grund av för höga värden vid upprepade provtagningar, värden som indikerar en hög alkoholkonsumtion, dömdes kvinnan även för olovlig körning. Domen blev fängelse i en månad och där efter övervakning med fotboja.

Med anledning av bland annat nämnda händelser beslutade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) förra året att barnmorskan skulle sättas under treårig prövotid. Under den tiden är personen som ska prövas skyldig att följa den plan som upprättas. För barnmorskans del handlade det om regelbunden kontakt med Inspektionen för vård och omsorg (IVO), regelbunden kontakt med läkare samt att regelbundet lämna övervakade urinprov.

Ett år efter att prövotiden inletts har IVO bara lyckats komma i kontakt med barnmorskan tre gånger. En gång tvingades man delge henne kallelse till möte via stämning då hon inte hämtat ut rekommenderade försändelser. Barnmorskan anses därför inte ha uppfyllt sina plikter under prövotiden och med anledning av det återkallar IVO hennes yrkeslegitimation som sjuksköterska och barnmorska.

Mer läsning

Annons