Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bil klövs mitt itu efter krock – föraren döms att betala 5000 kronor i böter

Den man som kolliderade med en annan bil så kraftigt att hans egen bil klövs mitt itu, dömdes på måndagen för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Advokaten som företrädde kvinnorna i den mötande bilen, menade att det handlade om grova brott – en uppfattning som tingsrätten inte delade.

Annons

Det var i mitten av maj som den svåra olyckan inträffade på Köpingsvägen i höjd med Hammarbyrampen. Kollisionen mellan de två bilarna var så kraftig att en av bilarna klövs mitt itu.

En man i 20-årsåldern som satt i den bil som klövs i två delar, åtalades efter olyckan misstänkt för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Kollisionen mellan de två bilarna var så kraftig att en av bilarna klövs i två delar. Den 20-åring som körde en av bilarna döms för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Bild ur polisens förundersökning.

På måndagen kom tingsrättens dom. Västmanlands tingsrätt dömer mannen för bägge brotten han åtalats för. Tingsrätten bestämmer påföljden till 50 dagsböter à 100 kronor.

I domen står att läsa: "På grund av den höga hastighet [den dömde mannen] måste ha hållit vid olyckstillfället, samt utifrån hur hans körsätt har beskrivits, finner tingsrätten att [han] i väsentlig mån brustit i den omsorg och varsamhet som åvilat honom som förare."

Under förhandlingen i tingsrätten berättade den kvinnliga föraren i den andra bilen om när hon och väninnan som satt i passagerarsätet fick syn på bilen som kom emot dem, vinglades över bägge körbanorna. I bilen fanns också den kvinnliga förarens treåriga dotter:

– Jag förstod att vi skulle krocka. Jag valde att ta smällen framifrån, annars hade han kört in i sidan av bilen där min dotter satt. Jag tänkte "om vi dör kommer i alla fall min dotter att överleva", berättade kvinnan.

Kvinnans bil efter den våldsamma kollisionen på Köpingsvägen. Bild ur polisens förundersökning.

Efter olyckan har den kvinnliga föraren tvingats genomgå flera operationer för att laga den svåra hälbensfrakturen hon fick. Hennes väninna lider bland annat av smärtor i nacken. Kvinnans dotter klarade sig utan fysiska skador. Även den manlige föraren fick flera frakturer i samband med kollisionen.

Vid tingsrättsförhandlingen menade kvinnornas målsägarbiträde att brotten var att betrakta som grova. En uppfattning som tingsrätten inte delar, då den anser att det inte är styrkt att mannen visat "uppenbar likgiltighet för annans liv eller egendom eller sådant medvetet risktagande av allvarlig art att brotten ska rubriceras som grova." som det står att läsa i domen.

Den nu dömde mannen kunde under tingsrättsförhandlingen varken erkänna eller förneka brott, då han inte mindes någonting av olyckan.

Läs mer: Bil klövs på mitten vid våldsam krock – tre vuxna och ett barn till sjukhus

[+] Läs mer: Bil klövs mitt itu efter krock – offret om fasan: "Om vi dör kommer i alla fall min dotter att överleva"

Mer läsning

Annons