Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bor du i strandskyddat område? Nu ska du kontrolleras

Nu under sommaren kommer länsstyrelsen tillsammans med kommunerna i Hallstahammar och Surahammar genomföra en kampanj om strandskyddet.

Annons

Det man vill uppnå är att öka kunskapen om vad strandskyddet innebär.

Strandskyddet gäller över hela landet och innebär bland annat att alla ska få tillgång till stränder för att bland annat bada och lägga till med båten. En annan anledning till strandskyddet är att skydda växter och djur. Men det finns även förbud vad man kan och får göra i närheten av våra stränder.

"Många människor vet att det inte är tillåtet att bygga nya bryggor, nya hus eller gräva och schakta i strandskyddade områden. Men det är inte alla som vet att man kan bryta mot strandskyddet när man ställer ut trädgårdsmöbler eller klipper gräset vid stranden. Det gör att förbipasserande uppfattar stranden som privat och då kan det vara svårt för andra människor att känna att de har tillgång till stranden", säger Länsstyrelsens naturvårdshandläggare Lena Strömvall.

Därför kommer stickprov att genomföras vid bland annat sommarstugeområden, det för se att hur strandskyddet efterlevs.

Sedan 2016 har satsning på strandskyddet pågått i länet och kampanjen kommer att återkomma varje sommar till dess att alla kommuner i länet har deltagit.

"Vi vill hjälpa människor att göra rätt från början genom att berätta vad som gäller längs våra stränder", säger Lena Strömvall.

Mer läsning

Annons