Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drygt 14 miljoner kronor satsas på Västmanlands värdefullaste natur

Naturvårdsverket delar varje år ut pengar till naturvård – Västmanland får i år drygt 14,5 miljoner kronor att för att skydda och vårda de mest värdefulla delarna av länets natur.

Annons

Naturreservatet Asköviken–Tidö.

– Förra året använde vi pengarna bland annat till en stor restaurering av Djurgårdskogen i Strömsholms naturreservat. Det har även använts till olika guidningar och inventeringar av växter och djur och mycket mer. Vi får ungefär lika mycket pengar från Naturvårdsverket som ifjol och kommer att använda årets pott till liknande åtgärder, säger Mårten Berglind, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

I år ska de 14,5 miljonerna bland annat användas för att naturvårdsinsatser ska kunna genomföras på strandängar och våtmarker i Asköviken–Tidö och Strömsholm.

Dessutom tillkommer medel för att ersätta markägare vid bildande av nya naturreservat. Staten satsar drygt en miljard kronor på att ersätta markägare vid bildandet av nya naturreservat och nationalparker.

I Västmanland har vi 103 naturreservat av vilka fem är kommunalt bildade. I Sverige finns totalt över 4 500 naturreservat och 29 nationalparker.

Mer läsning

Annons