Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alla fyra skyldiga"

Åklagarna i fallet med den 45-årige mördade Fagerstaföregaren anser att samtliga fyra åtalade är skyldiga.

Annons

Rättegången kring det uppmärksammade mordet i Fagerstatrakten den 27 april förra året börjar nå sitt slut.

Under onsdagen var det den näst sista dagen i tingsrätten och åklagarna Marianne Nordströms och Ulrika Lindsös tur för slutplädering.

I den menar de att de åtalade, det vill säga, den 31-årige armeniske mannen som har erkänt att han ensam utfört mordet, den 33-åriga estniska änkan, hennes 22-åriga syster tillika 31-åringens fru och en 46-årig kvinna från Ryssland, är skyldiga till inblandning i den råa avrättningen som åklagarna anser att det har varit fråga om.

– Offret blev jagat som ett villebråd över fältet mot sin mors hus i närheten av sin bostad, där han strax sköts i nacken till döds, säger en av åklagarna och menar att mannens erkännande av mordet är styrkt genom betydande bevismaterial.

Systrarna har hävdat att de medverkat till vad de trodde skulle vara en grov stöld i företagarens bostad och inte något mord. Men det motivet håller inte, anser åklagarna. De har i allra högsta grad stöttat och hjälpt mannen under mordet.

46-åringen nekar till att hon skulle ha förstått vad mannen gjorde i Fagersta trots att hon bland annat har varit chaufför åt honom under brottet.

 Åklagarna säger vidare att det för änkans del rör sig om ett absolut svek och ett sista utnyttjande av sin make, då hon medverkat i mordet på mannen som hon hade varit försörjd av under en längre tid. Och vars förmögenhet på minst 45 miljoner kronor hon skulle ärva vid dödsfall via deras gemensamma 4-årige son.

De inblandade skapade en sluten telefonkrets under brottstiden ansåg åklagarna i sin plädering. De åtalade hade tillfälliga simkort och telefoner under mordet och de har ringt eller sms: att fram och tillbaka till varandra vid besvärande tidpunkter.

Enligt åklagarna har 31-åringen bott hos änkan efter mordet trots att hon visste att han mördat hennes man. Han och änkans syster har visat stort intresse i frågan om arvet. Mordmotivet har varit ekonomiskt för alla inblandade, inget annat, menar åklagarna.

Flera uppgifter från de åtalade har ändrats under förhörens gång och några av dem anses också vara ytterst anmärkningsvärda och orimliga. Flera berättelser är efterkonstruktioner, menar åklagarna.

Änkan ska till exempel ha sagt att hon via en spådam fått reda på att hennes make blev skjuten i nacken.

Åklagarnas straffyrkanden är livstids fängelse och utvisning för mannen som utfört mordet, tidsbestämt fängelsestraff och utvisning för änkan och systern som hjälpt honom. Den 46-åriga kvinnan ska dömas för medhjälp till mord i första hand och då gäller också tidsbestämt fängelsestraff och utvisning. Alternativt yrkar åklagarna på 1,5 års fängelse för skyddande av brottsling för hennes del. Hon kan också dömas för båda brotten.

På måndag är det sista dagen i rätten. Då är det försvarets tur att plädera.

Mer läsning

Annons