Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag gillar skitig musik"

I Fagerstabanden The Hives och Bruket har Petter hittat musik som han diggar.

Annons

Själv släpper trebarnspappan sin sjunde hiphopskiva i april. En genre han numera känner sig helt hemma i.

En räddare i nöden heter Petters sjunde album (det åttonde i ordningen om man räknar med en samlingskiva) som ska komma den 12 april. En skiva som syftar på saker, människor och händelser som har räddat honom.

– Den tar även upp tankesätt och sätt att vara på som människa som jag beundrar. Att kunna glädjas åt andras framgångar till exempel, förklarar Petter under en paus från studion.

– Hiphop är verkligen en räddare i nöden för mig. Det har varit en identitet som jag fann tidigt i livet, men först var det som subkultur, nu är det mitt yrke och mitt liv. Skivan är också en slags dedikation till olika människor. Det är en varm och hjärtfull platta.

Du hade aldrig för tio år sedan kunnat tro att du skulle göra den musik som du har gjort på nya skivan?

– Har jag sagt det? Ja, men självförtroendemässigt hade jag inte kunnat se det, så är det helt klart. Det har tagit tid för mig att känna mig hemma. Under mina år som artist har jag alltid ifrågasatt vem jag är och vad jag gör. Men nu har jag hittat min väg.

Namnet på kommande plattans första singel Fast för evigt låter lite klaustrofobiskt. Har den något med det faktum att du är trebarnspappa och göra?

– Visst världen förändras när man får barn, men låten handlar inte om det. Jag tror att jag kommer hålla på med hiphop och vara bunden till den här kulturen på ett sånt hårt sätt att jag är fast för evigt. Det handlar den om. Hiphop stannar aldrig av. Mina idoler är fortfarande aktiva.

Du samarbetar med samma producentkillar som när du släppte din debutplatta ”Mitt sjätte sinne” för drygt tolv år sedan. Var det viktigt?

– Ja, de gjorde delar av min första skivan. Det kändes viktigt för att jag känner att de har hittat soundet som jag varit ute efter hela tiden.

På föräldrasajten Allt om barn skriver du att förlossningen är en av livets höjdpunkter. ”Det är en stund tillsammans med den som man älskar och man är i slutfasen av något man skapat som ska landa på jorden.” Slår en förlossning ett uppträdande?

–Det går inte att jämföra, det är så olika, i ett uppträdande kan man vara vara nervös inför hur det ska gå, men om en förlossning går åt skogen kan det gå riktigt illa. Att få barn är ju världens grej. Båda sakerna är häftiga att uppleva.

Du avstod från alkohol av solidaritet under din frus graviditet. Du slutade röka för några år sedan. Du tränar en hel del och du verkar till och med tänka på vad du äter. Vad betyder det för dig att vara sund?

– Jag mår helt klart dåligt om jag inte tränar. Jag började träna för att jag inte hade någon fysik, jag orkade ingenting på scenen, kunde vara helt förstörd efter ett uppträdande. Sen upptäckte jag att det var kul att träna, min fru är också duktig på att röra på sig. Det har blivit en passion. Jag vill känna mig frisk och kry och se bra ut.

Stoppet i Fagersta. Hur kommer det sig?

– Jag vet inte riktigt. Jag fick bara veta om bokningen och det var klart att jag ville spela i Fagersta. Det var så länge sen.

Du verkar gilla mycket musik. Bland annat punkrock från Fagersta. Du har spelat med The Hives eller Thieves som de kallades sig då och du ska även ha spelat Brukets hit Stockholm kallar när du DJ:ade en gång i huvudstaden före jul. Vad är det du gillar?

– Stockholm kallar är ju kanon! Jag har spelat den många gånger. Jag gillar skitig musik, det är därför jag gillar punk. Bruket är kul. De gör låtar så som jag vill att punk ska låta, melodiskt men svinskitigt. Med The Hives är det helheten, jag tycker om musiken, deras sätt att se på sig själv, och deras integritet. Om jag någon gång skulle satsa på annan musik skulle det vara punk.

Finns det någon musikgenre som du har svårt för?

– Det är väl dagens schlager då kanske. Jag gillar det bara inte, det fastnar inte.

I höstas uppträdde du med Pee Wee, Thomas Rusiak och Eye N’I och ni samlades under det gamla hiphopkollektivnamnet Natural Bond. Vad föredrar du på scenen, ensam eller i sällskap?

– Det är så olika sammanhang, jag gillar båda. På lördag kommer jag med liveband till Fagersta.

Hur länge kan Petter vara hiphop-stjärna?

– Så länge jag har något att säga och så länge det är kul och så länge som jag utveckas.

På din blogg berättar du om 41 anledningar til varför du gillar att turnera. Att du får livstid i Fagersta är en av dem. Kommentar?

– Jag hade bara så extremt kul när jag var där förra sommaren och spelade med The Hives sedan är det ju alltid roligt att komma till småstäder som man inte har varit i.

Vilka vill du ska komma och se dig på lördag?

– Alla som vill se en bra spelning ska komma!

Mer läsning

Annons