Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motiv: 45 miljoner?

Lejde hustrun systerns man som mördare, och var motivet i så fall tillgångar för 45 miljoner kronor? Nu åtalas fyra för Fagerstaföretagarens död.

Annons

Det var den 27 april förra året som den 45-årige mannen sköts med två skott på nära håll, förmodligen med ett ljuddämpat vapen. Det andra skottet sköts i nacken på den liggande 45-åringen och var direkt dödande.

Inledningsvis var motivet till dådet oklart. Snart fokuserades dock polisens misstankar på den dödes hustru, en 33-årig kvinna, hennes 22-åriga syster, systerns 31-årige make samt en 46-årig väninna till de tre.

Enligt vad åklagaren, kammaråklagare Marianne Nordström och Ulrika Lindsö vid internationella åklagarkammaren i Stockholm tror sig kunna bevisa har alla fyra åtalade planerat mordet.

Brottet tros ha gått till så, att företagarens hustru, som morddagen befann sig i Tallinn, Estland, ringde sin make för att ta reda på att han var hemma. Därefter ringde hon systerns man som tillsammans med den äldre väninnan befann sig i Sverige, och gav vägbeskrivning till Fagersta.

Där sköt mannen företagaren och flydde från platsen.

Senare greps alla fyra – hustrun i Stockholm och de tre övriga i Tallinn, Estland, och har sedan oktober suttit häktade i Västerås.

Flera vittnen har gjort iakttagelser från platsen. Vittnen har också hört Fagerstaföretagaren under tiden före mordet oroa sig över att hans hustru gjort av med för mycket pengar och att han ville skiljas.

Den 31-årige mannen har erkänt att han skjutit företagaren, övriga förnekar brott.

Rättegången kommer enligt planerna att inledas den 19 april i Västmanlands tingsrätt och blir långvarig med åtminstone 20 förhandlingsdagar planerade. Enligt nuvarande planering avslutas den i början av juni.

Mer läsning

Annons