Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmen Sällskapsresan ska lära SFI-elever i Västmanland den svenska kulturen – och språket

SFI, svenska för invandrare, har på grund av rättigheter och kostnader haft svårt att visa film som en del av undervisningen, något som streamingtjänsten C More nu ändrar på.

Annons

– Tillsammans med pedagoger kommer svensk film få en viktigare roll i att hjälpa nyanlända att förstå och bli en del av det svenska samhället, säger Manfred Aronsson, VD på C More, i ett pressmeddelande.

Med filmerna Sällskapsresan, Så som i himmelen, Mitt liv som hund, Adam & Eva, Black jack, samt Grabben i graven bredvid hoppas SFI-pedagogerna att eleverna på ett roligare och enklare sätt ska lära sig språket och kulturen.

– I filmerna får eleverna uppleva mer autentiskt språkbruk, med slang och uttryck som sällan finns i grammatikövningar men som finns i samhället. Dessutom hjälper filmerna oss att närma oss samtal i klassrummet som annars är svåra att komma åt, till exempel jämställdhet eller svenskars förhållande till allt från tvättstugan, alkohol eller vädret, säger SFI-läraren Anna-Lena Helgesson.

Filmerna kommer att textas och språket kommer att vara svenska.

– Att kunna förvandla något från underhållning till utbildning med något så enkelt som undertexter och diskussioner är ett underbart bevis på hur kraftfulla filmer kan vara för att berika vårt samhälle, säger Anna Serner, VD för Filminstitutet.

Hon avslutar med att berätta att filmerna även kommer att visas med både arabisk och svensk textning.

Sällskapsresan. Foto: C More

Mer läsning

Annons